AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Μαρ 2017

Πώς θα αναβαθμιστεί η Πλατεία Πυθαγόρα και ο Ηγεμονικός Κήπος


Λεπτομέρειες για την αναβάθμιση δύο σημαντικών χώρων της πόλης της Σάμου, της Πλατείας Πυθαγόρα και του Δημοτικού (Ηγεμονικού) Κήπου, έδωσε στην δημοσιότητα ο Δήμος Σάμου.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την αναβάθμιση - αποκατάσταση της κεντρικής Πλατείας Πυθαγόρα, μετά την υποβολή από τον Δήμο Σάμου, πλήρους και ώριμου φακέλου για το έργο αυτό, προϋπολογισμού 172.000 ευρώ, η πρόταση αξιολογήθηκε και εντάχθηκε οριστικά στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο".

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπεται να τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα. Θα τοποθετηθεί μια σειρά φωτιστικών στον πέτρινο δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, με σκοπό να ενισχυθεί ο φωτισμός σε αυτή την πλευρά της πλατείας. Επίσης προβλέπεται ο ηλεκτροφωτισμός του τμήματος του εμπορικού δρόμου πίσω από την πλατεία, με κρεμαστά φωτιστικά , δεδομένου του μικρού πλάτους του δρόμου.

Θα γίνει συμπλήρωση της υπάρχουσας πλακόστρωσης, με βασικό υλικό τις πλάκες μαρμάρου, στα σημεία όπου υπήρχαν οι πυραμίδες και φαίνεται η επιφάνεια του σκυροδέματος. Ο σχεδιασμός της πλακόστρωσης ακολουθεί το υπάρχον σχέδιο και το συμπληρώνει.


Θα τηρηθούν τα υπάρχοντα υψόμετρα και γενικά δεν θα αλλοιωθεί η εικόνα της πλατείας.

Επίσης θα φυτευτούν μεγάλα δέντρα στη θέση των κατεστραμμένων φοινίκων, με φοίνικες ανθεκτικούς στο καταστροφικό σκαθάρι.

Με την παρούσα πράξη, αναβαθμίζεται η πλατεία Πυθαγόρα σε επίπεδο λειτουργικότητας και αισθητικής, αποκαθιστώντας την γνώριμη χαρακτηριστική της εικόνα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και διατηρώντας ταυτόχρονα τον μνημειακό της χαρακτήρα.

Αναβάθμιση - διαμόρφωση Δημοτικού Κήπου

Μετά την υποβολή από τον Δήμο Σάμου, πλήρους και ώριμου φακέλου για το έργο με τίτλο "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ",  προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, η πρόταση αξιολογήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή και εντάχθηκε οριστικά στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο".

Ο "Ηγεμονικός κήπος" αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για την πόλη και την μετάβαση από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην παραλία, από το ιστορικό κέντρο στην 'Νέα Πόλη'. Βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και γειτνιάζει, με το Δημαρχείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο Τέχνης, με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτίριο του Ξενία, μοναδικό δείγμα Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, και τον ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Η διαμόρφωση του Δημοτικού Κήπου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ρόλος του χώρου, ως χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας

Οι επεμβάσεις μελετήθηκαν με σεβασμό στον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητά του και με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό, την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και την αποκατάσταση της χρήσης του. Όλα τα ιστορικά στοιχεία διατηρούνται και αναδεικνύονται Για πρώτη φορά έγινε πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των φυτών του κήπου με εκτενή και λεπτομερή αναφορά σε καθένα χωριστά από τους γεωπόνους του Δήμου. Θα υπάρχει δε και ψηφιακή αποτύπωση, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η παρούσα πράξη περιλαμβάνει επεμβάσεις αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του δημοτικού κήπου, νέες φυτεύσεις και επεμβάσεις στον υπάρχοντα ηλεκτροφωτισμό.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη του δημοτικού κήπου, για την οποία γνωμοδότησε θετικά με την υπ αρ. 5/2016 απόφασή της, η Επιτροπή Διαβούλευσης, δόθηκε έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, βασική επέμβαση αποτελεί η χάραξη των υπαρχόντων πορειών καθώς και νέων εντός του κήπου, σαφώς ορισμένων, με την χρήση πλακών μαρμάρου λευκού και γκρι χρώματος, όμοια με τα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται στην πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Στο βάθος του κήπου ανατολικά διατηρούνται τα μεγάλα παρτέρια με τα δέντρα και διαμορφώνονται μόνο δύο διάδρομοι πρόσβασης και περιπάτου προς το σπιτάκι με κατά τόπους μικρά καθιστικά παγκάκια. Ο χώρος περιπάτου και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνεται με δάπεδο από άτριφτο γαρμπιλομωσαϊκό με κατάλληλη κοκκομετρική διαβάθμιση γαρμπιλιού και μεταλλικούς αρμούς, όμοιο με αυτό της πλατείας Δημαρχιακού Μεγάρου.

Δημιουργείται μια "περιοχή" με καθιστικά – ζαρντινιέρες από εμφανές μπετόν γύρω από το υπάρχον μνημείο και δύο κυκλικές πλατείες στον άξονα της κάτω εισόδου και δεξιά από τον άξονα της πλατείας. Στην συμβολή της πλατείας με τον διάδρομο που οδηγεί στην παιδική χαρά, τοποθετείται μία πέργκολα σε γκρι ανθρακί χρώμα, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και αναρριχώμενα φυτά. Ίδιες πέργολες μεγαλύτερων διαστάσεων προτείνονται και στο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πίσω από το μνημείο, επειδή ο χώρος δεν καλύπτεται πλήρως από την σκίαση των δέντρων.

 Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις ολοκληρώνονται με την ανακαίνιση του χώρου της πρώην παιδικής χαράς, στην οποία χρησιμοποιείται κατάλληλο δάπεδο ασφαλείας αντικραδασμικό σε εμβαδόν 270,00 τ.μ. και σύγχρονα παιχνίδια.

 Η παρέμβαση που γίνεται με τις νέες φυτεύσεις έχει ήπιο χαρακτήρα. Η φύτευση γίνεται στα κενά που αφήνουν ελεύθερα τα δένδρα και περισσότερο στην δυτική πλευρά του κήπου, όπου υπάρχει έντονος φωτισμός και αερισμός. Επιλέχθηκαν είδη από την Ελληνική και ευρύτερη Μεσογειακή χλωρίδα, με ποικιλία αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών, με σκοπό την βιοποικιλότητα, τη χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση. Τα είδη που προτείνονται έχουν περιορισμένες ανάγκες σε άρδευση και λίπανση. Προβλέπεται για τα νέα φυτά, δίκτυο άρδευσης με σταλάκτες.

Η μελέτη ηλεκτροφωτισμού δίνει προτεραιότητα στην οπτική άνεση του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επισκέπτη ή και τον απλώς διερχόμενο από τον κήπο. Περιλαμβάνει στύλους φωτισμού, ψηλούς και χαμηλούς που τοποθετούνται διάσπαρτα μέσα στον κήπο και χωνευτό φωτισμό LED στο δάπεδο των βασικών διαδρόμων και στα καθιστικά. Τέλος προβολάκια στις φυτεύσεις και στο μνημείο αναδεικνύουν τα υπάρχοντα επιβλητικά δέντρα, ορισμένες νέες φυτεύσεις και φυσικά το μνημείο που δεσπόζει στον κήπο.

Με την παρούσα πράξη, συντελείται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου του Δημοτικού Κήπου, με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό του χαρακτήρα.