AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Μαρ 2017

H σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας


Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) συνεδρίασε την Τετάρτη στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου. 

Στη συνεδρίαση παρέστη το σύνολο των φορέων που συμμετέχουν με υψηλή εκπροσώπηση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των εθελοντικών ομάδων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης με τηλεδιάσκεψη η Ικαρία και οι Φούρνοι.

Στην έναρξη της συνεδρίασης χαιρετισμό μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην έντονη ανησυχία της Περιφερειακής Αρχής για την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη μεταφορά έμπειρου προσωπικού στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο της λειτουργίας του με το νέο καθεστώς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, αφού ευχαρίστησε όλους για την εντυπωσιακή συμμετοχή τους, εξήγησε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει με επιστολές και παραστάσεις στους αρμοδίους με πρόσφατη ενέργεια το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ενόψει της έναρξης μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου. Οι περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας -μετά την αποχώρηση 23 πυροσβεστών που μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο- παρουσιάστηκαν αναλυτικά. 

Το ΣΟΠΠ αποφάσισε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και αποφάσισε επίσης να ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς την άμεση στελέχωση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο στην κεντρική της υπηρεσία στη Σάμο όσο και στους σταθμούς της στο Καρλόβασι, στον Άγιο Κήρυκο και τις Ράχες Ικαρίας.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση, κατά την οποία όλοι οι φορείς παρουσίασαν τον προγραμματισμό τους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμοι, 79 ΑΔΤΕ, Δασαρχείο, Αστυνομική Διεύθυνση, Λιμεναρχείο, Πολιτική Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κτλ).

Οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας- πυρόσβεσης και διάσωσης των τριών νησιών μας με ουσιαστικές τοποθετήσεις τους παρουσίασαν τα σημαντικά θεσμικά προβλήματα με κυριότερο αυτό της για όλο το χρόνο δυνατότητας επιχείρησης αυτών και των οχημάτων τους που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργείων μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Αναφέρθηκαν επίσης τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο και τις υποδομές.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου δήλωσε σχετικά: "Σήμερα με την εντυπωσιακή παρουσία όλων δείξαμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε αρμονικά για το καλό των νησιών μας. Η παρουσία αυτή αλλά και τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αποτελεί όμως και μια μορφή έκφρασης της έντονης ανησυχίας μας για την πολύ μεγάλη αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την οποία εμείς ως Περιφερειακή Αρχή εδώ και πολλούς μήνες διαμαρτυρόμαστε. 

Δεδομένου ότι οι αόριστες υποσχέσεις δεν καλύπτουν κανένα μας, ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση ενίσχυσή με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά μας. Θέλω επίσης για μια ακόμη φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το εθελοντικό μας κίνημα που με το υψηλό αίσθημα προσφοράς αλλά και την πολύτιμη επιχειρησιακή του εμπειρία μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι".