AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Μαΐ 2017

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη σε σπήλαιο στο Μεγάλο Σεϊτάνι της Σάμου

Ο Δρ· Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος έδωσε διάλεξη για το μεγάλο σπήλαιο στην περιοχή "Μεγάλο Σεϊτάνι"

Ως γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Δρ· Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, την ανακάλυψη του νέου μεγάλου σπηλαίου στην περιοχή Μεγάλο Σεϊτάνι στις παρυφές του Κέρκη, τόσο από σπηλαιολογικής πλευράς, όσο και από πλευράς παλαιοανθρωπολογίας και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.  

Ο Δρ. Ντάρλας έδωσε το Σάββατο σχετική διάλεξη στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου με θέμα: "Το Σπήλαιο στο Μεγάλο Σεϊτάνι και η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα".

Όπως αναφέρθηκε στη διάλεξη, ο Μανόλης Τριανταφύλλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου "Ευπαλίνος", ήταν αυτός που ανακάλυψε το συγκεκριμένο σπήλαιο, ενώ ο σύλλογος καθ' όλα τα χρόνια της λειτουργίας του έχει κάνει γνωστά στην Σάμο δεκάδες  άλλα σπήλαια.

Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι ειδικοί του υπουργείου Πολιτισμού, αφού στις αίθουσές του υπήρχαν πλήθος ευρήματα και απολιθωμένα ανθρώπινα οστά που έχρηζαν μελέτης. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016 κλιμάκιο ειδικών με επικεφαλής τον δρ. Ανδρέα Ντάρλα, προϊστάμενο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, συνέλεξαν όσα ευρήματα μπορούσαν να μεταφερθούν για εξέταση, και για τα οποία θα αποφανθούν τα διεθνή εργαστήρια σε βάθος χρόνου. 

Ο δρ. Ντάρλας έκρινε πως θα έπρεπε για την ιστορία, αλλά κυρίως για την προστασία του σπηλαίου και των ευρημάτων, να γίνει στη Σάμο μια πρώτη ανακοίνωση, με εκτιμήσεις για τα ευρήματα και την σημαντικότητα του χώρου για την ιστορία της Σάμου αλλά και την ανθρώπινη ιστορία της εξέλιξης. Επίσης υπήρξε συγκρατημένος για το τι μπορεί να προκύψει από την έρευνα των ευρημάτων, είπε ότι το σπήλαιο χρειάζεται προστασία και διαφύλαξη από όλους ώστε να μην προξενηθούν ζημιές που μπορεί να το αλλοιώσουν.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο το συγκεκριμένο σπήλαιο να γίνει επισκέψιμο λόγω της μορφολογίας του και το μόνο που μπορεί να γίνει για την γνωριμία και την προβολή του, είναι μια διαδραστική καταγραφή του, που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την σημαντικότητά του.

Πηγή: era-aegean.gr