AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιουλ 2017

«Πυρά» από τις παρατάξεις για τη φωτιά που συνεχίζει να καίει

Φωτογραφία του Γιώργου Στάντζου από τη φωτιά στον ΧΥΤΑ Σάμου

Συνεχίζουν και τη Δευτέρα το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στον Χ.Υ.Τ.Α κοντά στην πόλη της Σάμου οι πυροσβέστες.

Οι όγκοι των σκουπιδιών εξακολουθούν να καπνίζουν, δυσκολεύοντας τα συνεργεία που υπό αντίξοες συνθήκες επιχειρούν να τους σκεπάσουν με χώματα και να σβήσουν κάθε εστία της, διαδικασία που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, θα πάρει μέρες.

Την ίδια ώρα, το συμβάν προκαλεί αντιδράσεις από τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Δράση-Ενότητα-Προοπτική», «η “υπνωτισμένη” Δημοτική αρχή για άλλη μια φορά ευθύνεται για τη δημιουργία επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία καταστάσεων επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Δυσφημεί έτσι και το νησί μας παγκοσμίως εν μέσω της θερινής σαιζόν, λόγω εγκληματικής αδιαφορίας.

Παρά το σχετικό δελτίο τύπου μας στις 25/4/17 και τις οχλήσεις μας στη δημοτική αρχή προγενέστερα, σχετικά με την εγκατάλειψη του ΧΥΤΑ ανατολικής Σάμου, ο Δήμος μάς αγνόησε και μας απαξίωσε για άλλη μια φορά, μη λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ταφής, αλλά και στοιχειώδους προστασίας του χώρου.

Η παράταξή μας επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά σχετικά με την προχειρότητα αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού θέματος από τη Δημοτική αρχή. Αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και τις συνθήκες εγκατάλειψης του χώρου εν μέσω πολλών περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Επιβεβαιώνει επίσης πλέον όχι μόνο τα μηδενικά αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής, αλλά και την παγερή αδιαφορία της στο θέμα της τακτοποίησης κι αποκατάστασης του χώρου, σύμφωνα και με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ενώ υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία και πρωτοφανής αριθμός συμβασιούχων καθαριότητας, φαίνεται πως δεν υπάρχει η βούληση για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος.

Στον ΧΥΤΑ καταστρέφονται ολοσχερώς και οι προστατευτικές μεμβράνες λόγω της πυρκαγιάς. Οι συνέπειες για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία ανυπολόγιστες.

Ζητούμε οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα αρμόδια όργανα να τις αποδώσουν εκεί που πρέπει.

Ζητούμε επίσης την άμεση αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που διέπουν τη λειτουργία των ΧΥΤΑ» αναφέρει η «Δράση».

Με τη σειρά της, η «Σαμιακή Ανατροπή» υποστηρίζει ότι «για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην ανυπαρξία του δήμου να οργανώσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και να προλαμβάνει σημαντικά ζητήματα, πριν γίνει μια περιβαλλοντική καταστροφή με πολλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Αντί η δημοτική αρχή, εδώ και χρόνια, να έχει βρει λύση για τα απορρίμματα (ανακύκλωση, ΧΥΤΥ κτλ), δεν λαμβάνει κανένα μέτρο και δεν εκτελεί έγκαιρα και σωστά της προβλεπόμενες εργασίες και λειτουργίες που πρέπει ένας σοβαρός δήμος να πράττει.

Ο δήμος μπορεί να ασχολήθηκε με την υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και με άλλες πολλές εκδηλώσεις αυτοπροβολής κάποιων, αλλά με τις πράξεις του μόνο ευρωπαϊκός, φιλικός στο περιβάλλον και οργανωμένος δήμος δεν μπορεί να λέγεται.

Μεγάλος όγκος απορριμμάτων, μηδαμινή έως ανύπαρκτη ανακύκλωση, ελάχιστες σε σωστή λειτουργία μονάδες επεξεργασίας λυμάτων πάνω στο νησί, δείχνουν το πρόσωπο των διοικούντων, που σίγουρα φέρνουν ευθύνες και το "όραμά" τους σίγουρα δεν είναι το μέλλον του τόπου.    

Φανερό παράδειγμα ότι ο δήμαρχός μας χθες το βράδυ (Κυριακή 16 Ιουλίου), μετά τα μεσάνυχτα ακόμα συνέχιζε την παρουσία του και ψυχαγωγία του, στην εκδήλωση Samos Festival Gastronomy & Culture. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον και την αγωνία του για τη φωτιά στον ΧΥΤΑ Σάμου…» αναφέρει η «Σαμιακή Ανατροπή».   

Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Σάμου επισημαίνει ότι «οι διαχρονικές ευθύνες των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διοικούν τον δήμο ή τους δήμους εδώ και 40 χρόνια, για την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση, απόθεση και υγειονομική ταφή απορριμμάτων είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Αν. Σάμου (που μετά το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Δυτ. Σάμου για το οποίο κανείς δεν διώχθηκε), έγινε ΧΥΤΑ ολόκληρου του νησιού, έβγαλε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα. Της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων, που σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την αυτανάφλεξή τους.

Οι συνέπειες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι ορατές στον καθένα. Μόλυνση της ατμόσφαιρας και επιβάρυνση των κατοίκων από τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια, άμεσος κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν και τεράστιες καταστροφές σε δάση, καλλιέργειες και περιουσίες.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή η οποία έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση,

- να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών.
- Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ.
-Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από τον ΧΥΤΑ ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς»
.