AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Ιουλ 2017

Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Παλαιοκάστρου Σάμου


Οι υπεύθυνοι της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου επισκέφτηκαν πρόσφατα την τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιώργο Ξαγοράρη και τους κατοίκους κατέγραψαν τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία: 

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για την ύδρευση του χωριού χρησιμοποιείται η γεώτρηση Καλούσου, στην περιοχή Δροσιά, ενώ συνεπικουρικά χρησιμοποιείται και το νερό της γεώτρησης Μεσοκάμπου. Η δεξαμενή ύδρευσης, που βρίσκεται στην περιοχή του υψώματος Λιόντα, τροφοδοτεί με νερό το χωριό, σε κοινό δίκτυο, τόσο για την ύδρευση των κατοίκων όσο και για την άρδευση των κήπων που υπάρχουν πέριξ του χωριού. 

Παράπονα εκφράσθηκαν από κατοίκους της περιοχής Τσόκου, ότι το νερό τους θερινούς μήνες έρχεται στους καταναλωτές τόσο πολύ ζεστό που είναι αδύνατο να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται διότι το δίκτυο είναι επιφανειακό και υπερθερμαίνεται από τον ήλιο. Σύμφωνα με τους κατοίκους το φαινόμενο του καυτού νερού παρατηρείται και σε άλλους οικισμούς της κοινότητας.  

Τα αποτελέσματα εξετάσεων του νερού δεν γίνονται γνωστά στους καταναλωτές.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού έχουν να σταλούν στην κοινότητα αποτελέσματα εξετάσεων καταλληλότητας ύδατος εδώ και πέντε χρόνια. 

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζει η υδροδότηση του οικισμού της Κέρβελης, διότι η γεώτρηση που υπάρχει στην διασταύρωση Κέρβελης - Ποσειδωνίου και που τροφοδοτεί τη δεξαμενή ύδρευσης της περιοχής, βγάζει λασπώδες ιζήματα που βουλώνουν τις σωληνώσεις του δικτύου. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται από αρκετά χρόνια και προτάθηκε να αντιμετωπισθεί είτε με νερό νέας γεώτρησης, είτε με νερό από τη γεώτρηση της Βλαμαρής. 

Στο χωριό υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο που καταλήγει στο αντλιοστάσιο της Δροσιάς, από το οποίο τα λύματα οδηγούνται στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της πόλεως Σάμου. Η περιοχή Τσόκου στερείται αποχετευτικού δικτύου. 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι των απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. 

Αναφέρθηκε ότι στην περιοχή των οικισμών της Κέρβελης και του Κλίματος έχουν σχηματισθεί σωροί από άχρηστα ογκώδη αντικείμενα που τείνουν να μετατρέψουν τους χώρους αυτούς σε μόνιμες μικροχωματερές. 

Ο πρόεδρος του χωριού ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα συνεργασίας με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας σε ότι αφορά στη διάθεση εργατών καθαριότητας. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον δημοτικό φωτισμό πλην της καθυστέρησης αντικατάστασης των καμένων λαμπτήρων. 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά τον πρόεδρο του χωριού δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Αρκετοί δρόμοι συντηρήθηκαν και στρώθηκαν με άσφαλτο με τη συνδρομή της Περιφέρειας, όπως στο Ποσειδώνιο και στην περιοχή 45. 

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο η αρχική διάνοιξη δασικού δρόμου από την περιοχή της Λάκκας μέχρι το Κασονήσι στη Κέρβελη, έργο που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή και θα συνδράμει στα θέματα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών. 

Οι κάτοικοι ζήτησαν να δημιουργηθεί νησίδα στη διασταύρωση Παλαιοκάστρου – Ψιλής Άμμου, όπως υπήρχε και παλαιότερα, κάτι που κρίθηκε κατά τον πρόεδρο λειτουργικό και που θα παρέχει ασφάλεια στους διερχόμενους οδηγούς.  

Απαιτείται να γίνουν ενέργειες διάνοιξης περιμετρικού δρόμου, που να παρακάμπτει το στενό κεντρικό δρόμο του χωριού, για την αποσυμφόρηση της κίνησης από και προς στις πολυσύχναστες περιοχές της Βλαμαρής, της Κέρβελης, του Ποσειδωνίου και του Κλίματος.   

Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι  μαθητές της μέσης εκπαίδευσης πηγαίνουν στα σχολεία τους με λεωφορεία που εκτελούν τη διαδρομή Βλαμαρή - Παλαιόκαστρο - Βαθύ.  

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η διάνοιξη νέας γεώτρησης για την τροφοδοσία με νερό της Κέρβελης, λόγω της ακαταλληλότητας της υπάρχουσας στην περιοχή γεώτρησης. 

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να κλείσουν όλες οι τρύπες και να διορθωθούν επιμελώς όλες οι κακοτεχνίες και τα μπαλώματα που έγιναν στην άσφαλτο, από την Αγία Ζώνη μέχρι τη διασταύρωση Παλαιοκάστρου - Τσόκου, κατά τις εργασίες τοποθέτησης νέων δικτύων επικοινωνιών από τον ΟΤΕ. 

Απαιτείται να συντηρηθεί και να αδειοδοτηθεί η μοναδική παιδική χαρά του χωριού, που παραμένει κλειστή εδώ και κάποια χρόνια. 

Ο πρόεδρος εξέφρασε έντονα παράπονα προς τη σημερινή αλλά και προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, επειδή εδώ και χρόνια δεν έχουν προβεί στην εκτέλεση κάποιου χρήσιμου έργου για το χωριό, ως αντιστάθμισμα της οικονομικής προσφοράς της κοινότητας από τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη παρεπιδημούντων που καταβάλουν οι κάτοικοι. 

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδάφισης των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Δεν εκφράστηκαν παράπονα στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, καθότι επισκέπτεται γιατρός το χωριό μία φορά την εβδομάδα. 

Τέθηκε ζήτημα χρήσης του κλειστού σήμερα γηπέδου του χωριού, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να μην παραμείνει ανενεργός ο χώρος που καταλαμβάνει.