AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Αυγ 2017

Εργατικό Κέντρο Σάμου: "Καμία απόλυση συμβασιούχου στον δήμο"


Την παράταση των συμβάσεων σε 16 εργαζόμενους και την άμεση απόλυση των υπολοίπων 38 συμβασιούχων αποφάσισε ο δήμος Σάμου. Έντονα αντέδρασε το τοπικό Εργατικό Κέντρο (ΕΚΣ), ενώ θέση πήραν και οι δημοτικές παρατάξεις "Δράση Ενότητα Προοπτική" και "Σαμιακή Πολιτεία". 

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΣ αναφέρει ότι "μετά τον εμπαιγμό των χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων από την κυβέρνηση, που ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασε τροπολογία με την οποία απολύονται οι συμβασιούχοι μέχρι το αργότερο τον Μάρτη του 2018, σειρά πήραν ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου.
 

Όσο η απόφαση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ήταν στην ευθύνη της κυβέρνησης, περίσσευαν οι «λεονταρισμοί» του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, που καλούσαν σε συνέχιση του αγώνα, μέχρι και στην «παραίτησή τους» σε περίπτωση απόλυσης των συμβασιούχων, γιατί κατά και τη δική τους ομολογία οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ανάγκες που βέβαια κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα τον Αύγουστο πολλαπλασιάζονταν.

Όταν η απόφαση πέρασε στον δικό τους χώρο ευθύνης, αποδείχθηκε πόσο «κροκοδείλια» και δημαγωγικά ήταν τα δάκρυα που έχυναν, μόλις ένα μήνα πριν, και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν την άμεση απόλυση των 38 συναδέλφων.

Η απόφαση αυτή είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συνολικά ομαλή λειτουργία του δήμου και ιδιαίτερα στην καθαριότητα. Βρίσκεται στην τροχιά υλοποίησης της κυβερνητικής τροπολογίας ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να κάνουν την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδια μέσα και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στο να δοθεί η καθαριότητα και όχι μόνο σε ιδιώτες. 

Σε κάθε περίπτωση οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι οι εργαζόμενοι που θα χάσουν την δουλειά τους και οι δημότες που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» με νέα χαράτσια.

Η διοίκηση του ΕΚ Σάμου καταδικάζει την απόφαση αυτή και καλεί τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν πίσω τις απολύσεις των 38 συναδέλφων, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι παράγουν ένα σημαντικό έργο κρατώντας τις πόλεις και τα χωριά μας καθαρά, ενώ βοηθούν συνολικά στην καλύτερη λειτουργία του δήμου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους 38 συναδέλφους αλλά και στο σύνολο των συμβασιούχων και τους καλούμε μαζί με το ΕΚ, τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του νησιού να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας. Για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα" καταλήγει το ΕΚΣ.

Με τη σειρά της, οι δημοτικές παρατάξεις "Δράση Ενότητα Προοπτική" και "Σαμιακή Πολιτεία" σημειώνουν ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους εργατών καθαριότητας "καταψηφίσαμε την πρόταση του δημάρχου για παραμονή με νέα σύμβαση μόνο 16 εργατών. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι 38 οικογένειες έμειναν χωρίς εργασία, ενώ υπήρχε δυνατότητα να παραμείνουν έως και τον Μάρτιο 2018. Καμία υπηρεσία του δήμου δεν υπογράφει την εν λόγω εισήγηση της πλειοψηφίας του δήμου που ψηφίστηκε από 12 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου.

Ενώ ομόφωνα είχε αποφασισθεί πριν έναν μήνα, στις 22/6/17, η παράταση των συμβάσεων έως τέλος του έτους με διαβεβαιώσεις της οικονομικής υπηρεσίας ότι τα λεφτά υπάρχουν, ξαφνικά οι 38 απολύθηκαν. Πώς υπήρχε δυνατότητα οικονομικής κάλυψης πριν έναν μήνα για όλους και τώρα δεν υπάρχει; Ερωτηματικά νομικής φύσεως εγείρονται σχετικά με το πώς αξιολογήθηκαν και αποφασίσθηκε η παραμονή 16 συμβασιούχων αφού η νομοθετική διάταξη δεν προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασία. Γιατί ενώ δόθηκε η ευκαιρία να καλυφθεί η μισθοδοσία τους από σχετική τροπολογία εκτός ανταποδοτικών τελών, ο δήμαρχος την έκρυψε κάτω από το χαλί; Τι πολιτικά παιχνίδια εξυπηρετούνται από μια τέτοια απόφαση της πλειοψηφίας του δημάρχου σε συγκεκριμένους δήμους της επικράτειας; Γιατί αγνοήθηκε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων από τις διαδικασίες ενώ δεν κλήθηκαν αυτή τη φορά ούτε οι εμπλεκόμενοι συμβασιούχοι; Γιατί επιθυμούν να δημιουργήσουν καθεστώς ομηρίας για τους 38 απολυμένους πλέον συνδημότες μας;...

Οι παρατάξεις μας συνεχίζουν με σοβαρότητα και θέσεις με προτάσεις να συμβάλουν στη εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας. Μακριά από λαϊκισμούς και επάρσεις «αριστεροσύνης» α λα καρτ που μόνο σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους στο συμβούλιο ως «δεξιοί ψάλτες», την ανυπαρξία τους από τα ουσιαστικά καθημερινά προβλήματα και την άγνοιά τους σε σοβαρά θέματα διοίκησης"