AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Αυγ 2017

Δύο χρυσά μετάλλια για κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σ σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό


Δύο μεγάλα χρυσά βραβεία απέσπασαν τα κρασιά Samos Anthemis 2011 και Samos Nectar 2010 του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου στο διεθνή διαγωνισμό Mondial des Vins Extrȇmes 2017.

Τα κρασιά αυτά "σκαρφάλωσαν" στις κορυφές της διεθνούς κατάταξης κρασιών που προέρχονται από ορεινές περιοχές ή απόκρημνες πλαγιές και μικρά νησιά.

Τα κριτήρια του διαγωνισμού που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Ιταλία, δε θα μπορούσαν να ήταν καταλληλότερα για τον ορεινό αμπελώνα της Σάμου καθώς αξιολογούνται προς βράβευση τα κρασιά τα οποία παράγονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές όπου ο κόπος του αμπελουργού πολλαπλασιάζεται λόγω των δύσκολων συνθηκών. Αναδεικνύονται επίσης, οίνοι με μικρές και μέτριες παραγωγές από περιοχές με παράδοση, μακρόχρονη ιστορική πορεία και νησιωτικότητα.


Το ενδιαφέρον των οινοποιείων ανά τον κόσμο για το διαγωνισμό Mondial des Vins Extrȇmes εμφανίζεται κατ’ έτος αυξανόμενο σημαντικά. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 306 οινοποιεία από 15 διαφορετικές χώρες με 740 ετικέτες. 

Τα κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου, το Samos Anthemis 2011 και το Samos Nectar 2010 "ανέβηκαν" στο υψηλότερο βάθρο της κατάταξης, αποσπώντας επάξια 2 μεγάλα χρυσά μετάλλια και υπογραμμίζοντας την πατροπαράδοτη καλλιέργεια του Άσπρου Μοσχάτου στις ορεινές και ημιορεινές πεζούλες της ακριτικής Σάμου.

Samos Anthemis 2011


Ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια.

Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. 

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C. Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. 

Samos Nectar 2010


Το Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνεται 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού και αμυγδαλωτών. Ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα η οποία προσδίδει μία εντελώς νέα γευστική διάσταση.

Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που του εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14 C), το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και τον στέλνει σε ένα ταξίδι μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μεστής και ώριμης γλυκύτητας.

Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά (π.χ. πάπια με πορτοκάλι), «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με  έντονα τυριά όπως stilton,  ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.