AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Σεπ 2017

Μουζάλας: "Κακή η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Σάμο"



Για «κακή» κατάσταση σε Σάμο και Λέσβο, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των προσφυγικών ροών, έκανε λόγο την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.


Χαρακτήρισε, ωστόσο, την αύξηση «παρατηρήσιμη» και «όχι σοβαρή», διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι η κυβέρνηση, παρά τις «ξενοφοβικές φωνές», θα παρέμβει, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, για να βελτιωθεί η κατάσταση και «θα τα καταφέρει». Ο κ. Μουζάλας διέψευσε πληροφορίες περί έξαρσης της εγκληματικότητας στα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες, επικαλούμενος για το αντίθετο στοιχεία για την αύξηση του τουρισμού σε αυτά. Ο ίδιος κατήγγειλε εκ νέου τοπικά στελέχη της ΝΔ ότι βάζουν εμπόδια στη δημιουργία των προαναχωρησιακών κέντρων σε Σάμο και Λέσβο.

Ο υπουργός υπογράμμισε εκ νέου τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «τραγωδία» τόσο για τα νησιά, όσο και για την ενδοχώρα. «Η κυβέρνηση κάνει τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες και προς τις δύο πλευρές» σημείωσε.

Για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, ο Γιάννης Μουζάλας ένιψε τας χείρας του, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διαχείριση των οικονομικών και παραπέμποντας εμμέσως για την αξιοποίησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν είναι πλέον εκρηκτικά τα νούμερα. Αποδεικνύεται την ανυπαρξία σας και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να αποφασίσει, να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει μία πολιτική. Και στο προσφυγικό πατάτε σε δυο βάρκες, από τη μία προσπαθείτε να ικανοποιήσετε λεκτικά τους κατοίκους κι από την άλλη τις ακραίες φωνές στο κόμμα σας, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα τράνζιτ, κάτι που εσείς ο ίδιος καταγγέλλετε» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αποδίδοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την αύξηση των ροών το 2015, επειδή, όπως είπε, ακολούθησε την πολιτική «των ανοιχτών συνόρων».

«Μόνο στη χώρα μας ακούγονται αυτά για να πλήξετε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον ρίξετε. Αλλά τελικά κάνετε κακό στη χώρα» ήταν η επανειλημμένη απάντηση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά τις κινήσεις του για την αποσυμφόρηση της Σάμου και της Μυτιλήνης. Σε γενικές γραμμές κινήθηκε στη λογική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι», τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο υποδομών.

Πηγή: ΣΚΑΪ