AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Οκτ 2017

Επί τάπητος η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά


Συζήτηση για το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οργανώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου θα συμμετάσχει μέσω Τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για τον ΦΠΑ, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενέταξε την πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Προχωρά στην υλοποίηση μιας ακόμα αντιλαϊκής επιλογής που περιέχεται στο 3ο μνημόνιο, το οποίο ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και τα κόμματα του χώρου της κεντροαριστεράς.

Αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το εισόδημα των εργατικών τμημάτων που ζουν και εργάζονται στα νησιά καθώς και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες. Την ακρίβεια και από την αύξηση του ΦΠΑ την πληρώνουν ήδη ακριβά τα εργατικά και φτωχά λαϊκά τμήματα νησιών που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση. Όμως, από την αύξηση του τουρισμού αυτοί που θησαυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι, οι όμιλοι του τουρισμού, οι εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αντίθετα, οι μισθωτοί δοκιμάζονται από τις μειώσεις μισθών, την εργασιακή ζούγκλα, την ανεργία, από την φοροληστεία που τσακίζει συνολικά τα λαϊκά στρώματα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ, αλλά να επεκταθεί σε όλα τα νησιά. Δεν είναι προνόμιο, άλλα ένα μέτρο απάλυνσης των συνεπειών για τους νησιώτες, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων ιδιαιτεροτήτων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών του Αιγαίου να απαντήσει αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στον εμπαιγμό των κομμάτων, που ενώ ψήφισαν ή συμφωνούν με τα αντιλαϊκά μέτρα τώρα παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για τους νησιώτες. Να μην εμπιστευτούν και να μην “κρεμάσουν” τις ελπίδες στις κινήσεις πολιτικάντηδων και διάφορων παραγόντων των Δήμων και των Περιφερειών. 

Τώρα χρειάζεται συσπείρωση και δράση στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους, σε επιτροπές αγώνα εναντίον της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και συνολικά κατά της φοροληστείας.

Για έκπτωση ΦΠΑ 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκή κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τώρα χρειάζεται εργατική – λαϊκή αντεπίθεση και κοινωνική συμμαχία για την κάλυψη των μεγάλων απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας".