AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Νοε 2017

Ντοκιμαντέρ για τον Αλέξη Σεβαστάκη στην ΕΤ2 στις 19/11

Ο Αλέξης Σεβαστάκης (στη μέση) με τον Κάρολο Κουν και τον Μίμη Κουγιουμτζή. Φωτογραφία: timesnews.gr 
 
Στον λογοτέχνη, θεατρικό συγγραφέα, νομικό, ιστορικό και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Αλέξη Σεβαστάκη, που γεννήθηκε στη Σάμο το 1925, είναι αφιερωμένο το τέταρτο επεισόδιο του νέου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ "Εποχές και συγγραφείς W", που προβάλλονται από την ΕΤ2 και αναφέρονται σε σημαντικούς έλληνες συγγραφείς.

Θα προβληθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ για τον Αλέξη Σεβαστάκη, "πέρα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, τον συναντάμε σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: αντάρτη στα 17 του να πολεμάει τους κατακτητές με την ομάδα θανάτου στα βουνά της Σάμου, αεροπόρο στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια κλεισμένο στα «σύρματα» από τους Άγγλους. Στη χούντα τον βρίσκουμε στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου, δικηγόρο να υπερασπίζεται φτωχούς βιοπαλαιστές -αγωνιστές τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Και ως βουλευτή του Ενιαίου Συνασπισμού να πολεμάει τα κατεστημένα κέντρα εξουσίας.

Στοχαστής και αγωνιστής ο Αλέξης Σεβαστάκης, ασχολήθηκε με όλα εκείνα που ενδιαφέρουν πάντα τον άνθρωπο. Πίστευε στη συλλογική ευθύνη και δράση κι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος".

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.
Φωτογραφία-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας.
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.


Ποιος ήταν ο Αλέξης Σεβαστάκης
  

Ο Αλέξιος Σεβαστάκης γεννήθηκε στα Σακουλέικα της Σάμου και καταγόταν από αγροτική οικογένεια.
 
Στη διάρκεια της Κατοχής του νησιού του από τους Ιταλούς πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν και τραυματίστηκε σοβαρά, χάνοντας το πόδι του. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στο νησί και μετά έφυγε για την Παλαιστίνη, όπου πολέμησε με την ελληνική αεροπορία. Μετά την επιστροφή του στη Σάμο εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος.
 
Το 1953 παρουσιάστηκε στον Στρατό και ήταν δεκανέας της ΕΣΑ, αλλά έγινε γνωστό ότι είχε φάκελο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να εκτοπιστεί στη Μακρόνησο, ώς το 1954. 
 
Στη Σάμο εργάστηκε ως δικηγόρος (εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού το 1985), εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1958 και αργότερα αντιδήμαρχος Καρλοβάσου. Το 1959 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου  Αθηνών. 
 
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του εξέδωσε προδικτατορικά την εφημερίδα "Δημοκρατική". Την περίοδο 1964-67 ήταν αντιδήμαρχος και πολιτεύτηκε στις εκλογές των ετών 1961, 1963 και 1964 με την ΕΔΑ. Στη διάρκεια της απριλιανής χούντας εκτοπίστηκε ξανά στη Γυάρο. Στις εκλογές του 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 
 
Συνέγραψε μυθιστορήματα, ιστορικά έργα, θεατρικά και νομικά έργα.
 
Απεβίωσε το 1999 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Καίτη Μανταφούνη και απέκτησαν τρεις γιους (ένας εξ αυτών είναι ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης).

Αλέξης και Καίτη Σεβαστάκη

Πηγή βιογραφικού: el.wikipedia.org