AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Νοε 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: "Λουκέτο" και κινητοποιήσεις στη Σάμο για τον Φ.Π.Α

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της Σάμου στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Σάμο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Σαμιώτες έβαλαν "λουκέτο" σε όλες τις επιχειρήσεις και έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα και ένα ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Νέκρωσε η αγορά όλου του νησιού με το σύνολο των επιχειρήσεων να κατεβάζουν ρολά. Το πρωί στις 11 η ώρα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Πυθαγόρα, όπου με πανό οι φορείς και οι επαγγελματίες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α σε ένα παναιγαιακό κάλεσμα που οργάνωσαν τα επιμελητήρια του Αιγαίου.

"Η Σάμος δεν μπορεί να αντέξει καμία αύξηση στο Φ.Π.Α" δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής. "Οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που παλεύουν για να παραμείνουν οριακά βιώσιμες αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί δραματικά το κόστος διαβίωσης, μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την συμπαράστασή της στον αγώνα των Σαμιωτών για τη διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α εξέφρασε και η τοπική Εκκλησία με χαιρετισμό εκπροσώπου της Μητρόπολης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθολική συμμετοχή των επιχειρηματιών στην απεργία και έκανε λόγο για συγκέντρωση ενωτική και αντιπροσωπευτική της τοπικής κοινωνίας. "Ζούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η νησιωτικότητα, τα προβλήματα των κατοίκων είναι οξυμένα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 7% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε μία μέρα θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, η θηλιά στο λαιμό των νησιωτών αυτό που θα μας οδηγήσει σε ασφυξία" τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του.

Πηγή φωτογραφίας: era-aegean.gr

Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα Μιχάλη Αγγελόπουλου στο facebook

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών που δεν έχουν καμία σχέση με παραχωρήσεις η προνόμια είναι κεκτημένα δικαιώματα. Είναι αδύνατον για το προϊόν που λέγεται τουρισμός, για την κοινωνική συνοχή, για τις θέσεις εργασίας, τα νησιά που τόσο δοκιμάζονται λόγω της έλλειψης ισονομίας να επιβαρυνθούν ως επιβράβευση "αρνητική" με ένα αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ όταν μάλιστα ο μειωμένος συντελεστής πέρασε με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών της Ευρώπης με ειδική αναφορά και όχι μέσω θεσμών" τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα Μιχάλη Αγγελόπουλου στο facebook



Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα Μιχάλη Αγγελόπουλου στο facebook

Πηγή φωτογραφίας: Σελίδα Μιχάλη Αγγελόπουλου στο facebook

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σάμου Νίκος Στεφανής ανέφερε τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο τουριστικό προϊόν καθιστώντας μη ανταγωνιστικά νησιά έναντι άλλων ευρωπαϊκών προορισμών με χαμηλότερους συντελεστές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα που θα προωθηθεί αρμοδίως στα κυβερνητικά κλιμάκια ζητώντας να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα έγινε συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο με πορεία στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού και στην συνέχεια κατάληξε στην εφορία όπου πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη.

Πηγή: era-aegean.gr

Διαβάστε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τον ΦΠΑ στη Σάμο:

"Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου:

Οι παραγωγικοί φορείς του Νομού Σάμου εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Βορείου Αιγαίου και των κατοίκων τους.

Οι  μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων των παραμεθόριων ακριτικών  περιοχών όλης της Ευρώπης και δεν αποτελούν κάποιας μορφής  προνόμιο ή εξαίρεσης. 

Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της  οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεων του προσφυγικού, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το φορολογικό ανταγωνισμό ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο. Κανείς δεν επενδύει στα νησιά μας αντιθέτως πολλές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Αντί για νέα φορολογικά μέτρα, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη νησιωτική Ελλάδα. 

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και φυσικά τον τουρισμό (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . 

Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες  δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί  αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογία η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά, οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

Ζητούμε από τους Βουλευτές που εκλέγονται στο Β. Αιγαίο όπως καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 της Κυβέρνησης στην περίπτωση που αναφέρει έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. 

Οι συμμετέχοντες: 
Επιμελητήριο Σάμου
Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
Δήμος Σάμου
Δήμος Φούρνων 
Εμπορικός Σύλλογος Σάμου
Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου
Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου
Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών
Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου
Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας
Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου
Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων
Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον
Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου
Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ)
Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου
ΚΤΕΛ Σάμου
Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου
Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου"

Το Επιμελητήριο Σάμου ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Η συμμετοχή των επιχειρήσεων του Νομού Σάμου ξεπέρασε το 90%.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Συλλόγους και τα σωματεία που άμεσα ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην απεργία, όλες τις επιχειρήσεις του τόπου, με φωτεινή εξαίρεση για άλλη μια φορά το Lidl και τα εταιρικά πρατήρια καυσίμων Shell.

Δυστυχώς, υπήρξαν και εκείνοι που θεώρησαν ότι με το να χαιρετήσουν την συγκέντρωση ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος ή σε εκπρόσωπους πολιτών είναι ένα είδος «φιέστας» και ότι είναι «δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής» και δεν θα έπρεπε να έχουν το λόγο στην συγκέντρωση. Τελικά, εκείνοι που θέλησαν συμμετείχαν στην συγκέντρωση μαζί με όλους τους Συλλόγους, τα σωματεία και τους πολίτες του νησιού και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.  

Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος πιέζει, και  επειδή πράττουμε με έργα,  σήμερα, Πέμπτη 23/11 εστάλη ψήφισμά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και αρμόδια Υπουργία, ώστε  να κατατεθεί και να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης, με το ψήφισμα αυτό ζητάμε από τους Βουλευτές του Β. Αιγαίου να καταψηφίσουν το προϋπολογισμό αν αναφέρει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου".

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναφέρει για το συλλαλητήριο και τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις για τον ΦΠΑ στο νησί τα εξής:
"Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και γενικότερα του λαού των νησιών μας. Χαιρετίζει τα σωματεία, τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς που με αποφάσεις τους «νέκρωσαν» το νησί με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων και συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την φοροληστεία της κυβέρνησης, στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα που μας φτωχοποιούν.

Η κινητοποίηση στα νησιά μας και η στάση εργασίας (22/11) αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης που έχουμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε πλατείες και υπηρεσίες, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και του συλλαλητηρίου στις 14 Νοέμβρη. 

Στη συγκέντρωση που έγινε από το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αποτελούμενη από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων και της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αγώνα συνολικά ενάντια στην φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. 






Μεταξύ άλλων, στην ομιλία που έγινε από την πρόεδρο του Ε.Κ.Σ., Βάσω Βρυνιώτη, επισημάνθηκε ότι έγινε προσπάθεια και επαφή από το Εργατικό Κέντρο με το Επιμελητήριο Σάμου ώστε να κάνουμε κοινή συγκέντρωση σε τόπο και χρόνο στην Πλατεία Πυθαγόρα και η συγκέντρωση αυτή να είναι των σωματείων, των μαζικών φορέων, των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων του νησιού μας, αφού κοινή είναι η πολιτική που θίγει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και κοινή πρέπει να είναι η δράση και οι διεκδικήσεις μας.

Σημειώθηκε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Επιμελητήριο, και τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο Σάμου δεν ήθελε μια τέτοια συγκέντρωση. Εμείς εκφράσαμε ως μόνη προϋπόθεση αυτό που και ο ίδιος ο λαός των νησιών μας λέει, οτι δε μπορεί μια παλλαϊκή κινητοποίηση με δίκαια εργατικά και λαϊκά αιτήματα να μετατραπεί σε φιέστα και πασαρέλα παραπλάνησης δίνονας άφεση αμαρτιών στις αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους. Δηλαδή δεν μπορούν θεσμοί όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια που είναι δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμόζουν κατά γράμμα να εκφράσουν γνήσια και αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Επισημάνθηκε επίσης ότι στην επικοινωνία που είχαμε, το Επιμελητήριο δεν αρνήθηκε να δώσει το λόγο ακόμη και στο ρατσιστικό μόρφωμα της Σάμος-ΣΟΣ, με πρόσχημα ότι όποιος διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ και ζητήσει τον λόγο θα τον έχει.

Θεωρήσαμε, λοιπόν, στάση συνέπειας και ευθύνης να μην ενσωματώσουμε και να μην σύρουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα του νησιού μας σε μια τέτοια συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να βγει μπροστά ο λαός και να παλέψει για τα δίκια του και για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι να κάθεται να ακούει δημαγωγίες από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο και που σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το μέτρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. 

Με βάση όλα αυτά ακόμη μια φορά το ΕΚΣ χαιρετίζει και στηρίζει όλους τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς των νησιών μας που κινητοποιήθηκαν σήμερα, όλους τους εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, μικρέμπορους-αυτοαπασχολούμενους που σήμερα βρίσκονταν τόσο στις συγκεντρώσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία, όσο και στην πλατεία Πυθαγόρα. 

Θεωρούμε σίγουρο ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα έχουμε ευκαιρίες να σμίξουν οι δρόμοι μας προκειμένου ν’ αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και να στηρίξουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως, ακόμη μια φορά, καλούμε όλους να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα απ όλα αυτά, δυναμώνοντας τους αγώνες προς όφελός τους και γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τώρα το «παίζουν» φίλοι.

Στην συνέχεια της συγκέντρωσης ακολούθησε μαχητική πορεία στην παραλιακή του Βαθιού και στην Πλατεία Πυθαγόρα με συνθήματα όπως: "Τα νησιά παλεύουν και θα νικήσουν τον ΦΠΑ θα καταργήσουν", "Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, όλα τα φορτώνουνε στου λαού τη πλάτη", "Βάλτε τέλος στη κοροϊδία, ο ΦΠΑ τους είναι φοροληστεία", "Τσίπρας- Καμμένος, Φώφη - Μητσοτάκης , ψηφίσαν το μνημόνιο, πληρώνει ο κοσμάκης". Η πορεία κατέληξε στην Εφορία όπου έγινε από τους διαδηλωτές συμβολική κατάληψη και σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Τίμος Χατζηλαγός. 


Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την κοινή δράση εργατών και φτωχών αυτοαπασχολούμενων, προετοιμαζόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με πανελλαδική πανεργατική απεργία".