AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Νοε 2017

Σε ταξίδι εξοικείωσης στη Σάμο δημοσιογράφοι του National Geographic Ρουμανίας

Φωτογραφία από τη σελίδα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου, στο facebook

Στη Σάμο φιλοξενήθηκαν πριν από λίγες μέρες ο δημοσιογράφος Catalin Gruiea και ο φωτογράφος Bogdan Croitoru από το περιοδικό National Geographic Traveler Ρουμανίας, σε ένα δημοσιογραφικό ταξίδι εξοικείωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ Ρουμανίας και την κεντρική υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. Η ρουμανική έκδοση του περιοδικού είναι μηνιαία, κυκλοφορεί σε 12.000 τεύχη με αναγνωσιμότητα 60.000 και έχει website με 21.600 μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα και 20.500 εγγεγραμμένους χρήστες στα newsletter. Οι αναγνώστες του είναι άνδρες και γυναίκες 25 έως 45 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, με ανώτερο εισόδημα και ανώτερη εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη φιλοξενία έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης της αναγνωρισιμότητας των νησιών της Περιφέρειας στην ρουμανική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς και παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος tour operator της Ρουμανίας σχεδιάζει να προωθήσει για πρώτη φορά Ρουμάνους τουρίστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά την τουριστική περίοδο του 2018. 

Το δημοσιογραφικό ταξίδι ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό στην οργάνωση, ώστε να καλύψει τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Π.Β.Α., και συγκεκριμένα (με τη σειρά που τα επισκέφθηκαν, η οποία καθορίστηκε από τις διαθέσιμες συνδέσεις), τα  νησιά Σάμο, Ικαρία, Λήμνο, Λέσβο και Χίο και είχε διάρκεια από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να ανακαλύψουν οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού (ιστορία, τοπία, παραδόσεις, γαστρονομία, παραλίες, κλπ) και να τα αποτυπώσουν μέσα από ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου του 2018. 

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα νησιά, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα και στις παραλίες, ενημερώθηκαν για τις προσφερόμενες τουριστικές δραστηριότητες και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα. Όταν ερωτήθηκαν για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από τα νησιά, ο κύριος Catalin Cruiea δήλωσε ενθουσιασμένος τα εξής: "Φανταστείτε ένα πολύ όμορφο κορίτσι, που δεν γνωρίζει ότι είναι όμορφο. Χωρίς φτιασίδια. Χωρίς φανταχτερά ρούχα. Απλώς με αυτή τη φυσική, απίστευτη, αυθεντική ομορφιά.  Και να ‘τη: ζει απλά, κρυμμένη - κατά κάποιον τρόπο - από τον κόσμο... Έτσι είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για μένα. Και τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να τα επισκεφθεί κανείς - καθώς διατηρούν αυτή τη γνήσια ομορφιά και δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί μνηστήρες. 

Έχω ταξιδέψει σε αμέτρητες χώρες και πολλές από αυτές θεωρούνται οι «καλλονές» του κόσμου, αλλά είναι ελάχιστα τα μέρη στα οποία θα επέστρεφα για να ζήσω...

Ξέρω ότι θέλω να επιστρέψω στη Χίο όπου βρήκα τον δικό μου ιδιωτικό παράδεισο στον Κάμπο. Ή μπορεί στην Ικαρία για να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου στην ευτυχία και στη μακροζωία, με οδηγό την επιδίωξη για τα  άκρως απαραίτητα. Ή στη Λήμνο, τη Λέσβο, ή τη Σάμο. Ακόμη δεν είμαι σίγουρος... Αλλά οπωσδήποτε θα επιστρέψω".

Το πρόγραμμα φιλοξενίας, ο συντονισμός και η συνοδεία πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α. και τα Τμήματα Τουρισμού ΠΕ Σάμου, ΠΕ Λέσβου και ΠΕ Χίου. 

Συνολικά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου οργάνωσε στα νησιά της περιφέρειας 42 προγράμματα φιλοξενιών με 87 φιλοξενούμενους διαμορφωτές γνώμης από 49 μέσα προβολής και χώρες προέλευσης την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αμερική, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της δαπάνης που επιβαρύνθηκε η Περιφέρεια για τις ανωτέρω φιλοξενίες ανήλθε σε μόλις 5.818,45 ευρώ και αυτό χάρη στο δίκτυο χορηγών και συνεργατών που έχει δημιουργηθεί σε κάθε νησί, προκειμένου να υλοποιούνται με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα αυτές οι δράσεις.