AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Δεκ 2017

Εξαιρεί το υπ. Υγείας τη Σάμο από επιχορήγηση προς νησιά που δέχονται πρόσφυγες


Λέσβος, Χίος και Κως, αλλά όχι και η Σάμος, από τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας, με βάση σχετική απόφασή του. Να επανεξεταστεί αυτή η εξαίρεση ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Νομού.
 
Πιο αναλυτικά, σε επιστολή του προς τον Παύλο Πολάκη, ο Δημήτρης Σεβαστάκης σημειώνει:

"Αξιότιμε κύριε αν. υπουργέ,
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 30-11-2017, γίνεται ενημέρωση για την έγκριση έκτακτης επιχορήγησης προς τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές και συγκεκριμένα για την κάλυψη έκτακτων λειτουργικών δαπανών, που αυτές οι δομές καλούνται να αντιμετωπίσουν από ίδια έσοδα, καθώς και για την επιβάρυνσή τους από την παροχή υπηρεσιών σε ειδικές κατηγορίες ανασφάλιστων ασθενών, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακόλουθες δομές: 

Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» (300.000 €)

Κ.Υ. Μανταμάδου (40.000 €)

Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» (250.000 €)

Γ.Ν. - Κ.Υ. Κω (200.000 €).

Ωστόσο από τη συγκεκριμένη λίστα διαπιστώνουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι δομές Υγείας της Σάμου. Η Σάμος, όπως γνωρίζετε, έχει δεχθεί χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών από το 2015 και έπειτα. Οι κάτοικοι της Σάμου έχουν σταθεί αλληλέγγυοι απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν στο νησί μας. Η στήριξη ήταν και είναι συνεχής, ενώ οι δομές υγείας και οι υπόλοιπες υποδομές παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους.
 
Ειδικότερα οι δομές υγείας της Σάμου, με έμφαση το Γεν. Νοσοκομείο Αγ. Παντελεήμονας, δέχονται καθημερινά, περιστατικά πολύ περισσότερα από αυτά που δέχονταν σε άλλες περιόδους πριν την προσφυγική κρίση. Η φροντίδα υγείας παρέχεται ανελλιπώς προς όλους και χωρίς διακρίσεις. Οι λειτουργικές όμως ανάγκες σαφώς και έχουν αυξηθεί σημαντικά.
 
Θεωρώντας ότι η ίδια μέριμνα που επιδεικνύει το υπουργείο για τις ως άνω αναγραφόμενες δομές υγείας θα πρέπει να δειχθεί και για τις δομές υγείας της Σάμου, θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε για τις δράσεις και τα έργα τα οποία σκοπεύει το υπουργείο να ενισχύσει οικονομικά, αλλά και γιατί δεν συμπεριλήφθηκε και η Σάμος στις ως άνω εκτάκτως επιχορηγούμενες δομές, ενώ αντιμετωπίζει καθημερινά τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης.
 
Έχοντας πεποίθηση της ευθυκρισίας σας, αναμένουμε τις ενέργειες του υπουργείου" αναφέρει ο Δημήτρης Σεβαστάκης.