AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Δεκ 2017

"Να εφαρμοστεί σε διαρκή βάση σε όλα τα νησιά ο μειωμένος ΦΠΑ"


Επιστολή προς όλους τους δημάρχους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέστειλε ο δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με θέμα την κατάργηση, από 1.1.2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σχέση με αυτούς της ηπειρωτικής χώρας.
 
Ειδικότερα, στην επιστολή του αυτή ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι η διεκδίκηση για τη θέσπιση μόνιμα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η συνολικότερη προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα και όλων των υπόλοιπων αρχών που εμπεριέχονται στον χάρτη της Νησιωτικότητας.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάμου, "το αίτημα αυτό, που περιλαμβάνει και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δεν πρέπει να συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και δεν αφορά μόνον το Βορειοανατολικό, αλλά και ολόκληρο το Αιγαίο".
 
Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του-νησιώτες δημάρχους, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει:
 
"Αγαπητέ μου συνάδελφε,
 
Η εξάμηνη παράταση ως προς τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αποτελεί πρόχειρο ημίμετρο, που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και προξενεί αδικαιολόγητες παρεξηγήσεις, στρεβλώσεις και αδικίες.
 
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να εφαρμοστούν σε διαρκή βάση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως βέβαια, θα πρέπει να προβλεφθούν γι’ αυτά και όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες και ειδικές, αντισταθμιστικές για τη νησιωτικότητα ρυθμίσεις που αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Τα μέτρα αυτά δε συνιστούν προνόμιο κάποιου είδους, αλλά κεκτημένο που είναι αδιανόητο να μην ισχύει για την κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης. Πολύ δε περισσότερο να επιχειρείται να «εξισορροπηθεί» η αγνόησή τους με μια εξάμηνη παράταση ενός καθεστώτος που θα έπρεπε να είναι θεσμικώς κατοχυρωμένο και μόνιμου χαρακτήρα ή με το εφ’ άπαξ φιλοδώρημα μερικών δεκάδων ευρώ σε πληθυσμούς που θα δουν το ήδη πολύ αυξημένο κόστος ζωής τους να μεγεθύνεται σε μια νύχτα κατά 15% το λιγότερο. Παράλληλα, είναι ολέθριο σφάλμα να συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι συντελεστές του ΦΠΑ με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, διότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε δύο θεμελιώδεις και πολύ επικίνδυνες παρανοήσεις: 
 
1ον: Υπονοεί εμμέσως πλην σαφέστατα ότι αυτές οι ροές των κατατρεγμένων, αλλά και ο αναιτιολόγητος και απάνθρωπος εγκλωβισμός τους για μήνες και χρόνια στα πέντε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, είναι και θα παραμείνουν ένα μόνιμο χαρακτηριστικό τους και ότι γι’ αυτό και μόνο δικαιούνται μιας κάποιας, προσωρινής κιόλας, διαφορετικής αντιμετώπισης.
 
2ον: Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποσκάπτει πλήρως το δίκαιο αίτημα για πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκώς αποδεκτών αρχών της νησιωτικότητας, όχι μόνον στο Βορειοανατολικό, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίο.

Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διεκδίκηση για ισότιμη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή αυτών των αρχών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και διαρκείς, συντονισμένες και θεσμικές προσπάθειες, εντός και εκτός Ελλάδος.
 
Ήδη η αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο (την οποία σας επισυνάπτω) αποτελεί το πρώτο ασκηθέν δικαίωμα και μέσο υποστήριξης αιτημάτων φορέων και πολιτών. Την συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου, αλλά και ο Δήμαρχος Ρόδου (ως εκπρόσωπος των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου). Αποτελεί την πιο στέρεα βάση της ακλόνητης επιχειρηματολογίας μας και συγχρόνως συνιστά ένα πλήρως εμπεριστατωμένο και απόλυτα τεκμηριωμένο νομικό οπλοστάσιο για την ευόδωση της προσπάθειάς μας.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να το χρησιμοποιήσει για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.
 
Κι από την πλευρά μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας, στην Ελλάδα και σε όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας σε εποχές δύσκολες για όλους, πολύ περισσότερο όμως για εμάς, τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος,
 
Δήμαρχος Σάμου
Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ".