AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Δεκ 2017

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι τα είπαν με τα κόμματα για τον ΦΠΑ


Συνάντηση με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και εκπροσώπους άλλων κομμάτων είχαν τη Δευτέρα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, για το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ.
 
Ειδικότερα, η Χριστιάνα Καλογήρου και οι δήμαρχοι Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, καθώς και ο έπαρχος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, συναντήθηκαν στην Αθήνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να της εκθέσουν τους λόγους της αναγκαιότητας διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο εξισορρόπησης των ανισοτήτων που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα. Αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί ούτε με καλές προθέσεις, ούτε με κανένα άλλο μέτρο, όπως είπε.

"Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα προκαλέσει αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί" τόνισε η περιφερειάρχης.

Η κ. Καλογήρου έδωσε στην κ. Γεννηματά την απόφαση του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017, η οποία περιλαμβάνει το ομόφωνο αίτημα όλων των συνέδρων για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.
 
Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά

Για το ίδιο θέμα ακολούθησε συνάντηση και με τον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για την αναγκαιότητα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, στη συνάντηση στην οποία πήραν μέρος ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς και ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, "οι εκπρόσωποι των νησιών έθεσαν επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα τα οποία θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της τοπικής κατανάλωσης και του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων. Οι βουλευτές του Ποταμιού εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, ενημερώνοντάς τους και για την κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν το Ποτάμι με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αντικείμενο την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για έναν χρόνο, αλλά και τη συγκρότηση μη-αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία άμεσα θα επεξεργαστεί μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας και όλων των νησιών.
 
Φωτογραφία από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Ποταμιού με την περιφερειάρχη και τους δημάρχους

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι λογικές όπως της κυβέρνησης που θέλει να συνδέει και να συμψηφίζει το θέμα του ΦΠΑ με το προσφυγικό, κατευθύνονται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Επίσης τονίστηκε ότι το θέμα της έντονης νησιωτικότητας της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στο θέμα του ΦΠΑ και να αφήνει στην άκρη τα άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα νησιά της χώρας" καταλήγει το Ποτάμι. 

Τι αναφέρει ο δήμος Σάμου

Σε σχετική ενημέρωση, ο δήμος Σάμου αναφέρει ότι "ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή για την αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησιωτικό μας χώρο. Η μάχη θα συνεχιστεί στην ολομέλεια και στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Την Πέμπτη είναι πιθανό να εισαχθεί σχετική τροπολογία στο μοναδικό νομοσχέδιο προς ψήφιση εκείνης της ημερας. Οι νησιωτικοί δήμοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. «Η νησιωτικοτητα δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα»" δήλωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ.