AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Δεκ 2017

ΣΑΜΟΣ SOS σε Γιούνκερ: "Θα αντισταθούμε σε άνωθεν αυταρχικές εντολές"

Φωτογραφία αρχείου: samosnews-world.blogspot.gr

Να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για το προσφυγικό και να αποκαταστήσουν "την κανονικότητα στη ζωή μας" ζητούν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Δ. Αβραμόπουλο και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Χρ. Στυλιανίδη, τα μέλη της Ανεξάρτητης Kίνησης Πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS, μέσω επιστολής που τους απέστειλαν.
 
Πιο αναλυτικά, η εν λόγω επιστολή έχει ως εξής:

"Αξιότιμοι Κύριοι.

Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS έχοντας λάβει την εντολή από τους πολίτες που συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στις 22/10/2017 στο Βαθύ Σάμου, θέλει να απευθυνθεί σε σας, απευθείας χωρίς ενδιάμεσους που δεν γνωρίζουμε τι σας μεταφέρουν, τι συμφέροντα εξυπηρετούν και τελικά τι εντύπωση αποκομίζετε. Εμείς σαν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού επιδιώκουμε να σας μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας και να σας γνωρίσουμε τα προβλήματα όπως τα βιώνουμε χωρίς, κατά το δυνατόν, ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.
 
Η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών από τις εμπόλεμες και μη περιοχές του πλανήτη προς την Ευρώπη αιφνιδίασε και αποδιοργάνωσε την Ε.Ε. Κατέρρευσε κάθε σύστημα διασυνοριακού ελέγχου. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, μετά από αλλεπάλληλα λάθη, με βασικότερο την ανοικτή πρόσκληση της Γερμανίας προς τον τεράστιο αριθμό των μεταναστών, οδήγησε τα κράτη σε σπασμωδικές κινήσεις πανικού με αποτέλεσμα να εφαρμόσουν την τακτική <<ο σώζων εαυτόν σωθήτω>>, παρ' όλες τις διακηρύξεις και συμφωνίες περί του αντιθέτου.
 
Δύο όμως κράτη, η Ελλάδα και η Ιταλία, επωμίσθηκαν το κύριο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά και στην Ελλάδα η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη καταπόνηση είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Σάμος, που από την πρώτη στιγμή έως σήμερα δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και οι κοινωνίες τους έφτασαν στα όρια αντοχής τους. Αλλά και στην Σάμο η πλέον επιβαρυμένη περιοχή είναι η πρωτεύουσα, το Βαθύ. Στην είσοδο της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια ευρίσκεται το Hot Spot, δυναμικότητας 750 ατόμων, αλλά συνωστίζονται, κατά καιρούς, εντός και εκτός αυτού σε σκηνές περί τις 4.000 μετανάστες και πολλοί από αυτούς ευρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησής τους στην ενδοχώρα που τους επέβαλε η κυβέρνηση, βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλιά μας.

Οι κάτοικοι της Σάμου αλλά και όλων των νησιών ανεξαιρέτως, στο πρώτο διάστημα της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, αν και αιφνιδιάστηκαν, συνέδραμαν όσο μπορούσαν. Με τον καιρό όμως, η κούραση άρχισε να υπερισχύει, και τα ερωτηματικά να πληθαίνουν όσο οι ροές συνέχιζαν αμείωτες. Αυτό όμως που ανέτρεψε δραματικά την κατάσταση ήταν η κυβερνητική απόφαση να εγκλωβίσει τους μετανάστες στο νησί από τον Μάρτιο του 2016. Έκτοτε οι κάτοικοι του Βαθιού βιώνουν μια αδιανόητη κατάσταση. Η ζωή τους άλλαξε προς το χειρότερο. Εμπρησμοί (8 εφέτος) γύρω από το Hot Spot, στάσεις, δύο φορές ομαδική εξόρμηση από το κέντρο προς την πόλη, επιθέσεις εναντίον πολιτών, κλοπές, διαρρήξεις, συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ τους, εξοπλισμός με επικίνδυνα αντικείμενα που η αστυνομία επανειλημμένως βρίσκει στις εφόδους της εντός του Hot Spot. Όλες ανεξαιρέτως οι ιδιοκτησίες ιδιωτών που ευρίσκονται περιμετρικά του κέντρου υφίστανται βάναυση καταπάτηση και βανδαλισμούς. Κατακρήμνιση περιφράξεων, καταστροφές σε ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία εντός των οικοπέδων, θανάτωση οικόσιτων ζώων και κλοπές. Αυτές είναι οι συνέπειες, μέχρις στιγμής, του εγκλεισμού των μεταναστών στο νησί, και, όπως προαναφέραμε, στο σημείο εξόδου του κέντρου που είναι και είσοδος της πόλης, μόνιμα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη ΜΑΤ για προστασία. Η αφόρητη όμως αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι κάτοικοι ευρίσκονται συνεχώς υπό τον φόβο και το άγχος για το αύριο. Οι αντοχές και η υπομονή τελειώνουν, και ένα απρόβλεπτο τυχαίο γεγονός μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Όλα τα ανωτέρω, εάν δεν τα γνωρίζετε, εύκολα μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε από τις Ελληνικές Αρχές. Αν όχι, ευχαρίστως να σας γνωρίσουμε τα σχετικά αστυνομικά δελτία, καθώς και λεπτομερή στοιχεία για ό,τι καταγγέλλουμε.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το νησί είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Παράλληλα με την χρόνια οικονομική κρίση, ήλθε και η μεταναστευτική. Έτσι τα έτη 2015 και 2016 ήταν καταστροφικά για τον τουρισμό, τον κύριο μοχλό οικονομικής δραστηριότητας. Εφέτος βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση, λόγω σημαντικής αύξησης των Τούρκων επισκεπτών, όχι όμως και στην πρωτεύουσα, που εξακολουθεί να υποφέρει. Η μοναδική ουσιαστική οικονομική διευκόλυνση στα νησιά ήταν ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε σχέση με την ενδοχώρα, μέτρο ελάχιστης δικαιοσύνης για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών, μέτρο άλλωστε που επιβάλλεται συνταγματικά με βάση την νησιωτικότητα, όπως άλλωστε και σε άλλα κράτη μέλη με νησιά της Ε.Ε. Από εφέτος όμως καταργείται και αυτή η τελευταία δυνατότητα από την κυβέρνηση.
 
Αξιότιμοι κύριοι.                                                                                                              
 
Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία προΐσταστε; Αυτήν την ζωή μας επιφυλάσσετε; Αυτό το δίκαιο ευαγγελίζεστε; Αυτή είναι η αλληλεγγύη που διατυμπανίζετε; Περνάει από το μυαλό σας η σκέψη ότι οι απομακρυσμένες στα έσχατα της ηπείρου μικρές νησιώτικες κοινωνίες, μπορούν να αντέξουν στην τεράστια πίεση των μεταναστευτικών ροών, λόγω των εγκληματικών λαθών των ισχυρών της γης που διέλυσαν Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και που βέβαια κάποιους εκπροσωπείτε, για να σωθείτε εσείς; Θα δεχόσασταν να συμβαίνουν σε σας τους ίδιους και στις οικογένειές σας όσα συμβαίνουν σε εμάς; Ασφαλώς όχι. Οι νησιώτες ό.τι είχαν να δώσουν, το πρόσφεραν. Η κυβέρνηση όμως, και οι ευρωπαίοι εταίροι της προφανώς έχουν άλλα στο μυαλό τους. Απόδειξη ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας επανειλημμένως δήλωσε ότι οι μετανάστες ήρθαν στα νησιά για να μείνουν, και θα ενταχθούν στη κοινωνία. Αυτό σημαίνει εποικισμός, δημιουργία ισλαμικής μειονότητας στα νησιά που σύντομα θα εξελιχθεί σε πλειονότητα λόγω δημογραφικού, και του δικαιώματος επανένωσης οικογενειών. Το επανέλαβε άλλωστε πρόσφατα και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μπαλάφας, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ανωτέρω Υπουργοί, με τους πέντε δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη Βουλή, παρά την καθολική διαφωνία τους και την επιμονή τους για άμεση και μόνιμη αποσυμφόρηση των νησιών τους.
 
Αν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ. Τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου Molenbeek δεν θα γίνουν. Αν τα ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά κράτη απέτυχαν να εντάξουν τους μουσουλμάνους στις κοινωνίες τους, και αντί αυτού δημιούργησαν συνοικίες τζιχαντιστών και τρίτης γενιάς τρομοκρατών, εμείς ούτε υπεύθυνοι είμαστε, αλλά ούτε και πρόθυμοι να υποστούμε τα ίδια, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, με τις μόνιμες και συστηματικές διεκδικήσεις της εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας. Για τέτοιου είδους ανατρεπτικές αλλαγές προς το χειρότερο, που αφορούν την πατρίδα, το δημοκρατικό πολίτευμα, τη ζωή, την ελευθερία, την κοινωνία, την περιουσία, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Άνωθεν αυταρχικές, αυθαίρετες εντολές, χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή αποδοχή, άρα και νομιμοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές, και αν υπάρξει απόπειρα βίαιης επιβολής τους, θα αντισταθούμε μέχρι τέλους και με κάθε μέσο (Άρθρο 120 παρ.4 του συντάγματος).

Για όλα τα ανωτέρω, σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα τις ευθύνες σας και να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στη ζωή μας, όπως εκ της θέσεώς σας έχετε την υποχρέωση.
 
Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS,
 
Η επιτροπή Αγώνα    

Βασίλης Βασιλείου, Νίκος Μάρκου, Λευτέρης Στυλιανίδης, Γιακουμής Αμυρσώνης, Γιώργος Δανέζης, Παναγιώτης Αντωνίου, Αγγελική Κανέλλου, Νίκος Κοπανάς, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ευαγγελία Βούλγαρη".