AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Ιαν 2018

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη την Κυριακή 21/1

 
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του 2012 "Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1920", σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού, θα προβάλει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου.
 
Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Σάμου, στις 8μμ, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με ελεύθερη είσοδο.
 
Το ντοκιμαντέρ αυτό, που είχε μεγάλη επιτυχία, φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Φέρνει συγχρόνως μια νέα ματιά στην ιστορία της πόλης, κρατώντας αποστάσεις τόσο από εθνικιστικές αφηγήσεις, όσο και από αφηγήσεις που ωραιοποιούν τις δραματικές στιγμές της καταστροφής της κοσμοπολίτικης πόλης. Επίσης, συνδυάζει την Ιστορία με προσωπικές αφηγήσεις από απογόνους της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Αρμένικης κοινότητας.
 
Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ. Μιλούν στο ντοκιμαντέρ: Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτωρία Σολομωνίδου (Fellow, Kings College, δεύτερη γενιά με καταγωγή από την Σμύρνη), Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico, τρίτη γενιά με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).