AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Φεβ 2018

"Διαστημική" επιτυχία για μαθητές από το Καρλόβασι!


Μία μεγάλη επιτυχία σημείωσαν μαθητές από το Καρλόβασι της Σάμου στον διεθνή διαγωνισμό "Astro Pi – Mission Zero" που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency) και το Ίδρυμα Raspberry Pi (Raspberry Pi Foundation).

Σκοπός των εργασιών των μαθητών ήταν να μετρήσουν τη θερμοκρασία εντός της καμπίνας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), να την απεικονίσουν στη LED οθόνη και να στείλουν ένα χαιρετισμό προς τους αστροναύτες του ISS. Όλα τα παραπάνω έγιναν αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα σε κώδικα Python με χρόνο εκτέλεσης μικρότερο των 30 δευτερολέπτων. Για την υλοποίηση χρησιμοποιήθηκε ένας διαδικτυακός εξομοιωτής της πλατφόρμας AstroPi, δύο αντίγραφα της οποίας υπάρχουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι δύο ομάδες του Γυμνασίου Καρλοβασίων εργάστηκαν μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου στo πλαίσιo της Λέσχης του Κώδικα, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού Πληροφορικής Δρίτσα Δημητρίου – Αδαμαντίου, Mετά από τρεις συνεδρίες τα πονήματά τους είχαν ολοκληρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα έγραψαν προγραμματιστικούς κώδικες που έλαβαν επιτυχή χαρακτηρισμό (flight status) και επελέγησαν μεταξύ άλλων 1.700 συμμετοχών από σχολεία όλης της Ευρώπης για να εκτελεστούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υπό την εποπτεία του Ιταλού αστροναύτη της ESA, Paolo Nespoli.


Ο κώδικας της ομάδας “Space Karlovassi”, αποτελούμενης από τους μαθητές:

Δημήτρης Μάνος (Α’ Γυμνασίου)
Διαμαντής Πάτσης (Ε’ Δημοτικού από το 1ο Δημοτικό Νέου Καρλοβασίου - Πορφυριάδα του Όρμου Καρλοβασίου)
Στέφανος Δήμος (Β’ Γυμνασίου)

εκτελέστηκε κατά την 1η Φεβρουαρίου 2018, στις 08:34 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο Διεθνής  Διαστημικός Σταθμός πετούσε πάνω από το νυχτερινό Ειρηνικό Ωκεανό, 1.500 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών του Μεξικού σε ύψος 400 χιλιομέτρων:



O κώδικας της ομάδας “Ta Karlovasakia”, αποτελούμενης από τους μαθητές:
 
Θρασυβούλου Ειρήνη (Γ’ Γυμνασίου)
Στεφάνου Αργύρης (Γ’ Γυμνασίου)
Καλατζής Δημήτρης (Γ’ Γυμνασίου)
 
εκτελέστηκε αργότερα την ίδια μέρα, στις 14:10 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πετούσε με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων ανά ώρα και βρισκόταν πάνω από τα σύνορα Γκάνας – Μπουρκίνα Φάσο, ΒΑ του Navrongo:



Μπορείτε να δείτε και να εκτελέσετε σε προσομοίωση τους κώδικες των δύο ομάδων από τις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: