AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαρ 2018

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σάμου επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη!


Το πείραμα του Ερατοσθένη, που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Το πείραμα αυτό συνηθίζεται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε Σχολεία διαφόρων χωρών κατά την εαρινή ισημερία (20 Μαρτίου) που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Εφέτος, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπ. Παιδείας, η Ελληνογερμανική Αγωγή, στο πλαίσιο του Έτους Μαθηματικών 2018, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και με τη συνδρομή του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, διοργανώνει την εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» στις 21 Μαρτίου 2018.

Πολύ χρήσιμο για το Πείραμα είναι το σχετικό υλικό στο site Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:





Οι 3 ομάδες του Σχολείου στερέωσαν κάθετα τη ράβδο τους στο προαύλιο, την ώρα που ο Ήλιος μεσουρανεί, και μέτρησαν το μήκος της σκιάς με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια. Έπειτα σχεδιάζοντας το ορθογώνιο τρίγωνο στο χαρτί μπορούσαν να μετρήσουν την τιμή της γωνίας φ με το μοιρογνωμόνιό τους ή να το υπολογίσουν με την εφαπτομένη της γωνίας και χρήση τριγωνομετρικών αριθμών.

Αυτή η γωνία φ του τριγώνου είναι ίση με την επίκεντρη φ, που έχει την κορυφή της στο κέντρο της Γης, ως "εντός εναλλάξ" γωνίες.


Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) για να υπολογίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης, έπρεπε να γνωρίζει την απόσταση των 2 πόλεων του πειράματος: της Αλεξάνδρειας και της Συήνης (σημερινό Ασσουάν). Φημολογείται ότι μίσθωσε ειδικούς βηματιστές για τη μέτρησή της, οι οποίοι του έδωσαν τιμή απόστασης 800 Km!

Οι μαθητές και ο υπεύθυνος καθηγητής του 2ου Γυμνασίου Σάμου εφάρμοσαν νέες τεχνολογίες, όπως Χάρτες της Google για να βρουν τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του σχολείου (γεωγραφικό πλάτος & μήκος) και έπειτα με βάση τις συντεταγμένες του Ισημερινού να υπολογίσει η εφαρμογή την απόσταση. Το σχολείο απέχει 4147 Km από τον Ισημερινό.


Για περισσότερη αυτοματοποίηση στην επεξεργασία των δεδομένων, βοήθησαν τα Υπολογιστικά Φύλλα.

Νικητής των μετρήσεων αναδείχτηκε η ομάδα με το χάρτινο ρολό! Δείτε το φύλλο που χρησιμοποιήθηκε για τους υπολογισμούς: