AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Μαρ 2018

Τα προβλήματα των κατοίκων στο Κοκκάρι σύμφωνα με την ΑΚΙΣ


Έγγραφο με τα προβλήματα που διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Δημοτική Κοινότητα Κοκκαρίου κατέθεσε προς τη δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της παράταξης "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ)", Αντώνης Σίμος.

Η καταγραφή των προβλημάτων έγινε μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν οι υπεύθυνοι της παράταξης από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κοκκαρίου, Δημήτρη Γαλανή, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους του χωριού. Τα ζητήματα που, σύμφωνα με την ΑΚΙΣ, απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ:

Για την ύδρευση του χωριού χρησιμοποιείται το νερό της πηγής της Μάνας, από το οποίο τροφοδοτείται η δεξαμενή ύδρευσης του χωριού, χωρητικότητας περίπου 80 κυβικών μέτρων, που βρίσκεται στην περιοχή  Ανατολικός Τεπές. Το ηλεκτρικό φλοτέρ της δεξαμενής έχει υποστεί από διετίας βλάβη και ενώ έχει αγοραστεί νέο φλοτέρ για να αντικατασταθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού άσκοπα. Στην περιοχή Μπατσού έχει κατασκευασθεί από χρόνια μία δεξαμενή, χωρητικότητας 120 περίπου κυβικών, για την υδροδότηση των τουριστικών περιοχών Λεμονάκια και Τσαμαδού,  η οποία από το 2006 βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω εσφαλμένων υψομετρικών υπολογισμών. Επίσης, το νερό της πηγής της Μάνας τροφοδοτεί και μία μεγάλη δεξαμενή νερού που βρίσκεται ανατολικά του στρατοπέδου «Καπετάν Λαχανά» η οποία χρησιμοποιείται για την υδροδότηση μεγάλου τμήματος της πόλης της Σάμου. Το νερό της πηγής της Μάνας θα μπορούσε από χρόνια να είχε μεγαλύτερη και σοβαρότερη εκμετάλλευση, εάν οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες είχαν προχωρήσει σε έργα αξιοποίησης των τεράστιων ποσοτήτων νερού, που χάνονται κάθε χρόνο λόγω της υπερχείλισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο δεν γίνεται χλωρίωση του νερού, καθότι από τις αναλύσεις καταλληλότητας που γίνονται, το νερό είναι άριστης ποιότητας. Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του νερού δεν κοινοποιούνται στην κοινότητα προς γνώση των κατοίκων. Τα τέλη ύδρευσης καταβάλλονται κατ’ αποκοπή, καθότι στο χωριό δεν έχουν τοποθετηθεί υδρομετρητές. Το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει συχνές βλάβες, αρκετές των οποίων αποκαθίστανται από το προσωπικό του Δήμου. Κάτοικοι της περιοχής Παναγιάς εξέφρασαν παράπονα για ανύπαρκτη υδροδότηση σε έξι παροχές, εδώ και δέκα χρόνια, λόγω της σαθρότητας που παρουσιάζουν οι παλαιοί σωλήνες του δικτύου της περιοχής τους.

Το χωριό διαθέτει βιολογικό καθαρισμό επεξεργασίας λυμάτων, για την λειτουργία του οποίου έχει διατεθεί από το Δήμο μόνιμος υπάλληλος. Για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, από πιθανή βλάβη, έχουν προβλεφθεί τρεις υπερχειλίσεις  στο δίκτυο του βιολογικού. Αναφέρθηκε ότι εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται καθαρισμός και συντήρηση των σωληνώσεων και των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου. Επίσης, αναφέρθηκε ότι στην περιοχή του νεκροταφείου του χωριού, έχουν διαβρωθεί τα φρεάτια των παραθαλάσσιων αντλιοστασίων και τραβούν θαλασσινό νερό.

Οι οικίες στην περιοχή Καταβόθρα δεν έχουν συνδεθεί ακόμη στον βιολογικό και χρησιμοποιούν βόθρους. Επίσης, με τον βιολογικό δεν έχει συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο του στρατοπέδου «Καπετάν Λαχανάς», παρότι βρίσκεται εγγύς των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού.  

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και καθημερινά κατά τους θερινούς μήνες. Οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα διότι οι κάδοι των απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ και ζήτησαν να αντικατασταθούν όλοι οι σπασμένοι και ακατάλληλοι κάδοι. Αναφέρθηκε ότι η ώρα περισυλλογής των απορριμμάτων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και οι κάτοικοι απαίτησαν κατά τους θερινούς μήνες το απορριμματοφόρο όχημα να έρχεται στο χωριό τους πριν τις 07:00΄. Επίσης, ζήτησαν να βγει πρόγραμμα από το Δήμο και να περνά από το χωριό συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ανατρεπόμενο όχημα για να παίρνει τα ογκώδη και βαρέα στερεά απόβλητα, όπως στρώματα, ψυγεία κτλ. Τέλος αναφέρθηκε ότι είναι απαράδεκτο για τουριστικό χωριό να μην έχει φροντίσει ο Δήμος να υπάρχουν επί καθημερινής βάσεως εργάτες καθαριότητας. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ:

Αναφέρθηκαν αρκετά προβλήματα στο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού. Πάνω από δύο χρόνια υπήρχε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του φωτισμού στον παραλιακό δρόμο, το οποίο αποκαταστάθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, αρκετά φωτιστικά έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση, λόγω παλαιότητας, που τα καθιστά εντελώς άχρηστα για φωτισμό και ζητήθηκε η άμεση αντικατάστασή τους με φωτιστικά μεγαλύτερης ισχύος. Ζητήθηκε να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία εντός του χωριού επιτοίχια φωτιστικά, όπως επίσης και να φωτιστεί ο παλαιός μύλος, που υπάρχει στην δυτική είσοδο του χωριού. Ζητήθηκε να απομακρυνθεί ένας στύλος της ΔΕΗ που τοποθετήθηκε πρόσφατα και χωρίς την άδεια της κοινότητας μπροστά στην παραλία του Καρνάγιου.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Γενικά δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. Ζητήθηκε όμως να γίνονται επαγγελματικά και επιμελημένα οι εργασίες συντήρησης των αγροτικών δρόμων, με κατασκευές ρείθρων απορροής υδάτων στην άκρη του οδοστρώματος. Εντός του χωριού υπήρξαν παράπονα για φθορές σε πλακόστρωτους δρόμους, όπως επίσης και για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα για πεζούς και τροχοφόρα του εσωτερικού τσιμεντένιου δρόμου του χωριού, βορειοδυτικά της εκκλησίας που οδηγεί στον περιφερειακό, στον οποίον έχει αποκολληθεί ο οπλισμός του σε πολλά σημεία. Ζημιές με καθιζήσεις έχει υποστεί ο παραλιακός δρόμος του Κοκκαρίου και υπάρχει υπόσχεση του κ. Αντιπεριφεριάρχη για αποκατάσταση των ζημιών με καινούργια άσφαλτο. Επίσης, αναφέρθηκε σοβαρό πρόβλημα με τα λασπόνερα και τις πέτρες που κατεβάζει το νερό της βροχής στο κεντρικό δρόμο, στην περιοχή του μύλου. Για το πρόβλημα αυτό ζητήθηκε να γίνει άμεσα έργο αποκατάστασης, διότι σε ημέρες μεγάλων βροχοπτώσεων κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες που θέτουν σε κίνδυνο τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων.

Ζητήθηκε η κατασκευή ενός σκέπαστρου στη στάση κοντά στην εκκλησία, για να μη βρέχονται οι μαθητές που περιμένουν το λεωφορείο για το σχολείο τους.

Το χωριό λόγω της θέσεώς του, δεν έχει προβλήματα οδικής συγκοινωνίας και γενικά οι κάτοικοι του χωριού εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.  

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ: 

Ζητήθηκε να γίνουν ενέργειες για να στρωθεί με ασφαλτικό τάπητα ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, που βρίσκεται εγγύς του κεντρικού δρόμου. Επίσης, ζητήθηκε να στρωθεί με υλικό οδοποιίας και να φωτιστεί ο μεγάλος δημοτικός χώρος στάθμευσης που υπάρχει πίσω από την εκκλησία, ο οποίος χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ζητήθηκε να γίνουν οι ελάχιστες δυνατές ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, έτσι ώστε να καταστεί αξιοποιήσιμο, τουλάχιστον για προπονήσεις το εγκαταλελειμμένο σήμερα γήπεδο του χωριού.  Ως ελάχιστες ενέργειες αναφέρθηκαν η προμήθεια δύο κοντέινερ για αποδυτήρια, η περίφραξη με ιδιαίτερη βαρύτητα προς την πλευρά του δρόμου και η αποψίλωση των αγριόχορτων, με την ταυτόχρονη επίστρωση αδρανών υλικών όπου απαιτείται.

Απαιτείται να γίνουν άμεσα ενέργειες για την επαναλειτουργία της επίσης εγκαταλελειμμένης παιδικής χαράς του χωριού.

Ζητήθηκε να γίνουν ενέργειες για την ανάδειξη και τον φωτισμό του παλαιού παραδοσιακού μύλου του χωριού.

Αναφέρθηκε ότι γίνονται ενέργειες για την απόκτηση με αγορά ή ενοικίαση, ενός  χώρου εμβαδού περίπου 1,5 στρεμμάτων, πίσω από το νεκροταφείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σε δημοτικό χώρο στάθμευσης, έργο το οποίο θα ανακουφίσει όλο τον παραλιακό δρόμο του Κοκκαρίου.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ: 


Το χωριό διαθέτει επανδρωμένο αγροτικό ιατρείο επί του περιφερειακού δρόμου, το οποίο λειτουργεί 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Υπήρξαν παράπονα των τοπικών συμβούλων ότι ο Δήμαρχος δεν τους έχει επισκεφτεί ποτέ και ούτε τους έχει καλέσει ποτέ σε σύσκεψη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Εκφράστηκαν παράπονα κατοίκων ότι δεν τους κοινοποιούνται οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,  λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ, που υπάρχει στο χωριό.

Στην περιοχή Τσαμαδού αναφέρθηκε ότι υπάρχει ξεκλείδωτος ηλεκτρικός πίνακας παροχής ρεύματος υπό τάση, χωρίς να υπάρχει σήμερα λόγος ύπαρξης, καθότι η κεραία του τηλεοπτικού σήματος που τροφοδοτούσε έχει αλλάξει θέση.

Ζητήθηκε να διατεθεί προσωπικό για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των παραδοσιακών μονοπατιών, αρχής γενομένης από το μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή της Μάνας.

Ζητήθηκε να γίνουν ενέργειες, για να δοθεί το εγκαταλελειμμένο κτίριο του οινοποιητικού συνεταιρισμού, με απλή παραχώρηση προς χρήση, στους συλλόγους του χωριού για κάθε πολιτιστική εκμετάλλευση.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα των οδηγών και ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Κοκκαρίου για εξεύρεση χώρου στάθμευσης, αίτημα που ήρθε δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν κατέληξε σε ψηφοφορία.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.