AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Μαρ 2018

Η ομιλία του αν. υπουργού έρευνας και καινοτομίας Κ. Φωτάκη στη Σάμο

Φωτογραφία από το Era-aegean.gr

Σε ανοικτή συγκέντρωση με θέμα την "Έρευνα, καινοτομία και οικονομία της γνώσης" μίλησε την Πέμπτη στην πόλη της Σάμου ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι "έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο ρόλος της χώρας μας στον νέο πίνακα που καθορίζει η ονομαζόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και οι εξελίξεις στην τεχνολογία". 

Ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε αρχικά ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιτήρησης θα υπάρχουν περισσότερες παράμετροι ελευθερίας, άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είδους ανάπτυξη αναζητούμε και βεβαίως όχι την ανάπτυξη όπου τα νούμερα ευημερούν αλλά για καλύτερη παιδεία, υγεία, κλείσιμο ανισοτήτων δηλαδή με λίγα λόγια τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στο τοπίο – έρευνας της Ελλάδας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση δυναμικού δηλαδή την ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας και εμβληματικές πρωτοβουλίες.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν την μετανάστευση των νέων επιστημόνων και τα οποία από το 2005 ως το 2014 εννεαπλασιάστηκαν και έφτασαν από τους 2552 νέους επιστήμονες που είχαν μεταναστεύσει από το 2000 ως το 2005, τους 20.281 από το 2005 ως το 2014.

Εκτός όμως από το brain drain υπάρχει και brain west, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες ασχολούνται με εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης. Για την αντιστροφή της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων γίνονται παρεμβάσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με μια σειρά από μέτρα, π.χ με τη δημιουργία νέων ελκυστικών θέσεων εργασίας για ερευνητική η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τη διαμόρφωση επιστημονικών θυλάκων και συνθηκών που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για νέους ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες. Ακόμη ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που συμβάλει στην επιστροφή των επιστημόνων για να υλοποιήσουν σε Ελληνικά ΑΕΙ ερευνητικά έργα.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις θεματικές συστάδες καινοτομίας που δίνουν τη δυνατότητα να παρέχεται τεχνογνωσία σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιατρική ακριβείας και αναφέρθηκε στην εξατομικευμένη ιατρική συνεργασία με το υπουργείο υγείας. Για το μέλλον υποστήριξε ότι θα πρέπει οι κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής, να είναι προσβάσιμες από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Φωτάκης μίλησε και για τα περιφερειακά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας (ΠΣΕΚ) που δίνουν τη δυνατότητα της ενίσχυσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής για την ανάπτυξη και εν τέλει της βελτίωσης της θέσης της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

"Νομίζω ότι η στροφή στην ευφυΐα είναι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ποσοτική στροφή σε μαζικές παραγωγές . Εμείς μπορούμε να κάνουμε στην ευδιάκριτη σπάνια και δυσεύρετη παραγωγή , εκεί να στραφούμε, αυτό είναι το πλεονέκτημά μας και επειδή υπάρχει τεράστιο πνευματικό δυναμικό νέων, νομίζω μπορούμε να το εντάξουμε εύκολα στην νέα παραγωγική απαίτηση" δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης που συνόδευε τον αναπληρωτή υπουργό στην επίσκεψή του στο νησί.

Πηγή: Era-aegean.gr