AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Μαρ 2018

Το Ε.Κ.Σ για την απομάκρυνση του Επιθεωρητή Ασφάλειας και Υγείας από τη Σάμο


Τη μετακίνηση του Επιθεωρητή Ασφάλειας και Υγείας από τη Σάμο στον Πειραιά καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου (Ε.Κ.Σ).

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Ε.Κ.Σ "στον Νομό Σάμου με την εφαρμογή του ΠΔ 113/2014 («Κανονισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας») έχει καταργηθεί το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης που υπήρχε προηγούμενα.

Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες) δηλαδή για 9 νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι. Μικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο.

Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα τρία νησιά του Νομού ένας Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας εργάζεται σταθερά στη Σάμο, συστεγαζόμενος στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Σάμου και πάλι δεν επαρκεί. Ο Επιθεωρητής είναι αποσπασμένος από την Υπηρεσία του Πειραιά. 

Από πληροφορίες μάθαμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος καλείται να επανέλθει στον Πειραιά. Ενώ διεκδικούσαμε το πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και την στελέχωσή του, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών νησιών μας, χάνουμε τώρα και τον μοναδικό Επιθεωρητή που είχαμε, έστω και αποσπασμένο.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, εάν υλοποιηθεί, θα είναι ιδιαίτερα άσχημο για τους εργαζόμενους και έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν. Αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική. 

Δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος στα νησιά μας που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (Ξενοδοχεία, Οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κλπ), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πάνω από 130 επιτόπιοι έλεγχοι τον χρόνο, καταγγελίες, εργατικά ατυχήματα κ.λ.π. 

Μετά το «οριστικό κλείσιμο του Τμήματος» στο νομό, με την επαναφορά του μοναδικού Επιθεωρητή στον Πειραιά, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας δεν θα τηρούνται από την εργοδοσία γιατί έχουν οικονομικό κόστος γι αυτήν, ενώ οι κίνδυνοι εργατικού ατυχήματος θα μεγαλώσουν. Και όλα αυτά διότι η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων για την κυβέρνηση και την εργοδοσία μετριέται με χρήμα.

Η μόνιμη παρουσία του Επιθεωρητή Ασφαλείας με την λειτουργία του γραφείου στη Σάμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από την Χίο ή τον Πειραιά και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ 

Προς τούτο ζητάμε :

- Να σταματήσει ΤΩΡΑ η μετάθεση του υπαλλήλου.

- Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση  και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων.

- Να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς".

"Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει τώρα άμεσα μέτρα" καταλήγουν οι υπεύθυνοι του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου ζητά να μην αποσπαστεί ο μοναδικός Επιθεωρητής Υγιεινής και Ασφάλειας της Σάμου και επίσης διεκδικεί την επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση του τμήματος στο νομό.

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση διαμαρτυρίας του σωματείου:

"Συνάδελφοι οικοδόμοι, Έλληνες και μετανάστες,

Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα καθώς ο μοναδικός επιθεωρητής ασφάλειας και υγείας ο οποίος είναι αποσπασμένος από τον Πειραιά στη Σάμο, τον γυρνάνε πίσω στο Πειραιά τις επόμενες μέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στο Νομό μας κλείνει και οριστικά, αφού είχε ήδη καταργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτό θα έχει τραγικά αποτελέσματα, για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων που εργάζονται ήδη με ελλιπή μέτρα ασφαλείας λόγω της εντατικοποίησης και της πίεσης από τους εργοδότες να βγει πιο γρήγορα η δουλειά, αλλά και κάτω από το βάρος της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργασίας των συναδέλφων μας στις οικοδομές, στις σκαλωσιές κλπ θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί κρίκο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - επιχειρηματικών ομίλων, που θυσιάζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν λογαριάζουν τη ζωή μας και τη σωματική μας ακεραιότητα. Γι αυτούς είμαστε μια καλοδουλεμένη μηχανή που τους βγάζει κέρδος, είμαστε αναλώσιμοι! Το έχουν  αποδείξει πάρα πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, που πολλοί είναι σακατεμένοι στους χώρους δουλειά ή έχουν βρει άδικο θάνατο, ακόμη και στο νησί μας.

Η μόνιμη παρουσία του Επιθεωρητή Ασφαλείας με την λειτουργία του γραφείου στη Σάμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από την Χίο ή τον Πειραιά και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ 

Προς τούτο ζητάμε 

- να σταματήσει ΤΩΡΑ η μετάθεση του υπαλλήλου 

- να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση  και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων και λειτουργία της Μικτής Επιτροπής Ελέγχου σε οικοδομές και εργοταξιακά έργα.
να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ"