AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Μαρ 2018

Η κακοποίηση των ζώων στο επίκεντρο ημερίδας σε Βαθύ & Καρλόβασι


Ημερίδα για την παθητική κι ενεργητική κακοποίηση των ζώων οργάνωσε με επιτυχία το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου, σε συνεργασία με την τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας, το Σάββατο στο Βαθύ και την Κυριακή στο Καρλόβασι, με ομιλητή τον αστυνόμο Β' Δημήτρη Λούκο, διοικητή του Α.Τ. Αγίου Κηρύκου.
 
Στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Aeolis", στην πόλη της Σάμου, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του δήμου, του Λιμενικού, της Εισαγγελίας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και φυσικά μέλη και φίλοι του σωματείου.
 
Η διάλεξη ξεκίνησε με αναλυτική περιγραφή πολλών περιστατικών ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων. Ακολούθησε αναφορά στην νομοθεσία προστασίας των ζώων (Ν.4039/2012 και 4235/2014), καθώς και στις υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην πληροφόρηση με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η γνωστοποίηση για κακοποίηση στις αρμόδιες αρχές από τους πολίτες.
 
Ο κ. Λούκος ενημέρωσε και για τις δυνατότητες μεταφοράς δεσποζόμενων ζώων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έκλεισε την ομιλία του με εισήγηση για τις απαραίτητες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση αδέσποτων.
 
Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη συμπληρώθηκε από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ μετά από κάθε θεματική ενότητα δόθηκε στο κοινό η ευκαιρία για ερωτήσεις και καμία απορία δεν έμεινε αναπάντητη.
 
Σύμφωνα με το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου, κεντρικό νόημα της ημερίδας ήταν πως "η κακοποίηση είναι ένα ποινικό αδίκημα για το οποίο υπάρχει η αντίστοιχη νομοθεσία, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται στο έπακρο. Τα άτομα που κακοποιούν/δολοφονούν τα ζώα έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι συνήθως συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και σε παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και γενικά σε συνανθρώπους.
 
Είναι στο χέρι όλων μας να κλείσει οριστικά αυτό το τραγικό κεφάλαιο. Όπως σε κάθε άλλο έγκλημα, δεν πρέπει να διστάζουμε καθόλου να καταγγέλλουμε τέτοια ντροπιαστικά γεγονότα εναντίον των τετράποδων συμπολιτών μας στις αρμόδιες αρχές. «Η σιωπή είναι συνενοχή!»" αναφέρει το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου.
 
 
 
Φωτογραφίες: Ελένη Μυλωνά