AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Μαΐ 2018

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 20/5 στη Σάμο

 
Και στη Σάμο οργανώνονται την Κυριακή 20 Μαΐου εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ειδικότερα, όπως έχει καθιερωθεί τη 19η Μαΐου κάθε χρόνο από το 1994 από την ελληνική Πολιτεία, ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου 1916-1923, με τους διωγμούς, τη γενοκτονία και των ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Με αυτή την αφορμή, στη Σάμο την Κυριακή 20 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

Α) Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Β) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 20ής Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής: 

- Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου της πόλεως Σάμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου.

Στις 11:30:

- Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων της πόλεως, στην Πλατεία Πυθαγόρα και κατάθεση στεφάνων από τους αντιπεριφερειάρχη, βουλευτή, διοικητή 79 Α.Δ.Τ.Ε, δήμαρχο, αστυνομικό διευθυντή, λιμενάρχη, διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σάμου, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου θελήσει να τιμήσει την επέτειο, έπειτα από έγκαιρη γνωστοποίηση  στον τελετάρχη.

- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

- Εθνικός Ύμνος.

Αρχική δημοσίευση: My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com