AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Μαΐ 2018

Έγκαιρη λήψη μέτρων δασοπροστασίας ζητά από ΥΠΕΘΑ-ΓΓΠΠ ο Μ. Αγγελόπουλος

 
Επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, απέστειλε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Επισημαίνει την ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης όλων των μέτρων που πάγια λαμβάνονται για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στο νησί, ειδικά της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
 
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι "η φετινή πυροσβεστική περίοδος παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους δασικών πυρκαγιών στο νησί μας για διάφορους λόγους και κυρίως διότι:

1. Οι βροχοπτώσεις, παρά τη μεγάλη έντασή τους, ήταν περιορισμένες, αλλά είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στη βατότητα του δασικού δικτύου.
 
2. Στο νησί επικρατούν ασυνήθιστα υψηλές για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θερμοκρασίες και εκτιμάται ότι το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηρίζεται από αυτές, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
 
3. Η Σάμος θεωρείται ένα από τα πιο «πράσινα» νησιά του Αιγαίου και κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω και της απαγόρευσης, ουσιαστικά, της υλοτομίας, έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα βιομάζας στα πευκόφυτα δάση.
 
4. Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναζωπύρωση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πυρκαγιές ως αποτέλεσμα εμπρηστικών ενεργειών.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε, επίσης, απαραίτητη και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σάμο, τόσο σε μέσα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι ικανός αριθμός πυροσβεστών έχει αποσπαστεί για την κάλυψη των αναγκών σύννομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Σάμου.
 
Παρακαλούμε για τις δικές σας, λόγω του επιτελικού και συντονιστικού χαρακτήρα της Υπηρεσίας σας, ενέργειες και εισηγήσεις προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες" αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Σάμου. 

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com