AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιουλ 2013

Έκθεση μοντέρνας τέχνης διεθνούς επιπέδου στο Πυθαγόρειο


Αρχίζει το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Πυθαγόρειο της Σάμου η έκθεση μοντέρνας τέχνης της διεθνούς φήμης κολλεκτίβας καλλιτεχνών "Slavs and Tatars" με τίτλο "Long Legged Linguistics".

Φωτογραφία: Κώστας Βέργας

Θα φιλοξενηθεί έως τις 10 Οκτωβρίου στο Αrt Space Pythagorion, τον υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο στο λιμάνι του Πυθαγορείου και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και έργα ειδικά μελετημένα για το συγκεκριμένο περιβάλλον. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου.


Για τους Slavs and Tatars, που έργα τους έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων σε Μουσεία όπως το Tate Modern, το MoMA και το Centre George Pompidou, το Art Space Pythagorion προσφέρεται ιδανικά για την παρουσίαση των ιδεών και απόψεών τους.



Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως "απόγονους ευρασιατικής καταγωγής" και η Σάμος με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Τα έργα των Slavs and Tatars εστιάζουν πολύ συχνά το θέμα "Γλώσσα". Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο τίτλος του φετινού τους έργου στη Σάμο, θα είναι "Long Legged Linguistics". Η γλώσσα ορίζει καταρχάς την ταυτότητα ενός συνόλου και βοηθάει στην επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των μελών του. Όμως η γλώσσα μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολλά περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος συγκάλυψης, μπορεί να διαφωτίσει, να χειραγωγήσει ή και να παραπλανήσει.


Οι Slavs and Tatars μέσω του έργου Long Legged Linguistics ευνοούν ως καλλιτέχνες μια πιο ελεύθερη προσέγγιση του θέματος. Με ιδιαίτερη φαντασία και πραγματικά πρωτότυπο τρόπο φέρνουν τον παρατηρητή σε επαφή με ένα πλέγμα από διαφορετικές έννοιες και σύμβολα. Στο έργο τους χρησιμοποιούν ως μέσα το χιούμορ και την παρωδία, αλλά και ιδιωματικές εκφράσεις (αργκό). Επίσης, τίθεται το ερώτημα: "τελικά τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις;", κάτι που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που παρουσιάζουν το θέμα τους.


Τα έργα τους είναι πλούσια σε υλικά και χρώματα και αντλούν έμπνευση από την τοπική εικονογραφία της γεωγραφικής καταγωγής τους: της Ευρασίας. Ωστόσο, μέρος του concept της ομάδας Slavs and Tatars είναι να μην φανερώνει ποτέ λεπτομέρειες για την ακριβή ταυτότητα και την προέλευση των έργων τους. Οι συλλογές τους είναι διαπολιτισμικές.

Φωτογραφία: Κώστας Βέργας

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Galerie Kraupa - Tuskany Zeidler του Βερολίνου, ενώ την Καλλιτεχνική Διεύθυνσή της έχει η Ιστορικός Τέχνης Dr. Andrea Lukas από το Μόναχο.

Σύμβουλος Οργάνωσης είναι ο Αλέξανδρος Ι. Στάνας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival, που θα διεξαχθεί για 4η συνεχή χρονιά, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου και στο οποίο προσκαλούνται κάθε χρόνο νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δώσουν συναυλίες.

Φωτογραφία: Κώστας Βέργας

Η πρωτοβουλία για την έκθεση και το Φεστιβάλ ανήκει στους Ιδρυτές του Schwarz Foundation, ενός Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος που φιλοδοξεί να συμβάλει στην διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ο στόχος τους είναι η Σάμος να γίνει τόπος συνάντησης νέων καλλιτεχνών αλλά και διεθνών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.